habitatge

Govern rehabilitarà 12 edificis per llogar 186 pisos a preu assequible

Filloy afirma que molts dels projectes entrats abans de la moratòria no s’acabaran fent perquè “perquè no estaven acabats o definits”

Vista d'edificis a Sant Julià de Lòria.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espera posar al mercat immobiliari uns 186 habitatges de lloguer a un preu assequible. És la previsió que ha fet el ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, després del concurs que l’executiu va convocar per adquirir o arrendar edificis i poder pal·liar d’aquesta manera la crisi de l’habitatge. El resultat d’aquesta iniciativa és que es rehabilitaran finalment una dotzena d’immobles (11 o 12, ha dit el ministre) que estaven en desús o tancats i que els propietaris facilitaran per a la seva reforma. El pressupost destinat a aquesta iniciativa és de 19 milions d’euros. “La protecció social en habitatge no existia normativament, i l’habitatge de preu assequible s’ha hagut de desenvolupar amb els organismes que posteriorment el puguin impulsar i gestionar”, explicava Filloy, al mateix temps que, en la línia del que ha defensat en altres ocasions, afirmava que “les decisions que prenem avui donaran fruit en el futur”.

El programa per rehabilitar aquest tipus d’edificis en concret preveu tant la compra com l’ar-rendament. Així, es formalitzarà l’escriptura pública o el contracte d’arrendament amb els propietaris dels immobles, depenent del cas, i, posteriorment, s’iniciaran les rehabili­tacions, fet que suposa que encara haurà de passar un cert temps fins que els pisos es puguin llogar. La intenció del Govern és que hi hagi un parc públic d’habitatge que cada vegada sigui més gran, no com a solució definitiva a aquesta problemàtica, però sí com una eina més de les polítiques que es fan en aquest àmbit, similar a la que es posa en pràctica en altres països de l’entorn europeu.

Així, a aquesta iniciativa perquè hi hagi més pisos de lloguer als quals puguin accedir les famílies més vulnerables, se suma també l’inici de diversos projectes en diferents parròquies per construir edificis també amb els pisos a un preu assequible. Entre aquests hi ha l’edifici que es farà a Borda Nova, a Andorra la Vella, i el que es preveu a l’avinguda del Pessebre d’Escaldes-Engordany conjuntament amb el comú. A més, una actuació que també hi ha en cartera en aquest àmbit és l’adquisició d’un immoble a Arinsal, que és l’edifici Ribasol i que aportarà una quarantena més d’habitatges. L’edifici que es construirà a Escaldes-Engordany tindrà 36 pisos i suposarà una inversió total de prop de vuit milions d’euros, i també és previst que hi hagi, a més dels habitatges, un aparcament i una plaça pública. S’hi preveuen, en concret, quatre habitatges d’una habitació, 25 de dues habitacions, cinc de tres habitacions i dues d’ús compartit amb capacitat per a nou persones. “El camí s’ha iniciat, legislativament està creat i pressupostàriament està en marxa; el que no es pot és enga-nyar la gent i dir que no s’ha fet absolutament res, perquè els resultats es veuran a la propera legislatura”, va insistir el ministre en funcions destacant la tasca que ha fet l’executiu en aquesta matèria durant els últims dos anys, alhora que recordava que “el producte necessita temps”.

Filloy va explicar també que la moratòria que va decretar el Govern pel que fa a la construcció, mentre els comuns porten a terme els estudis de càrrega per determinar la capacitat de creixement de cada parròquia, no ha generat una entrada massiva de projectes. “En quinze dies de temps han entrat projectes, però això és insalvable”, perquè sempre hi ha un termini per aprovar una llei com aquesta, va indicar Filloy. Segons el ministre en funcions, però, dels projectes que van entrar abans de l’entrada en vigor de la llei, “la majoria finalment no es poden tirar endavant perquè es van presentar d’una manera forçosa i no estaven ben acabats o definits i, per tant, s’han hagut de retirar”. Per aquesta raó, segons va afegir Filloy, els projectes que s’han entrat a tràmit “no han representat absolutament cap creixement més enllà d’allò previsible si fas una mitjana anual”.

OBJECTIU POSAR AL MERCAT PISOS BUITS

Una altra de les accions en marxa del Govern perquè hi hagi més pisos de lloguer a un preu assequible és intentar posar al mercat alguns dels 6.000 pisos que es calcula que hi ha buits. Un cop coneguda aquesta xifra gràcies a FEDA, la intenció és mirar ara la casuística de cada habitatge i parlar amb els propietaris per “fer propostes concretes”, segons el ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy. Aquest procés està en marxa, però el ministre adverteix que també tardarà a donar fruit.

tracking