REPORTATGE
Andorra vista pels temporers
La temporada acaba i molts temporers expliquen les seves experiències. Negatives i positives, però en la gran majoria es mostren contents sense amagar que no tot ha estat bo.
La temporada d’hivern toca fi i els temporers –la majoria argentins– preparen maletes, altres espereran una oportunitat a les quotes d’estiu, i uns altres aniran a buscar sort a la platja per treballar aquest estiu. Són nòmades laborals, sempre buscant un lloc on laburar, i alguns d’ells expliquen la seva expriència a les xarxes del seu pas per Andorra.
Fabi A.
“Racisme, masclisme i molta depressió”
“Si estàs llegint això i vols anar a Andorra a treballar has de saber que t’estafaran amb els preus dels allotjaments, et trobaràs amb un transport saturat i caríssim en relació amb la distància que recorre. Si t’agrada sortir a menjar fora, oblida-te’n. Els aliments bàsics també són molt cars. Alguns talls de carn comuns com la bola de llom estan entre 8 i 12,50 euros el kg. Aconseguir un lloc on viure pot ser el més difícil (a mi gairebé em va costar 4.400 en total el lloguer). El banc et treu 80 euros del teu primer sou per obrir el compte i 20 per tancar-lo. Les transaccions bancàries són ridículament lentes (sembla del segle passat). En qüestions d’idiosincràsia també et trobaràs amb situacions de racisme, masclisme, i molta depressió i ansietat tapada amb alcohol, tabac, però sobretot explotació laboral. Amb un sou es viu escassament i oblida’t d’estalviar en una sola temporada. La pitjor decisió de la meva vida va ser anar a Andorra. Andorra mai més!”
Braian O.
“A curt o llarg termini segur que creixeràs”
“Tornar a Argentina on comprar carn ja no és una opció per a tots, on un lloguer costa un sou i més, on un parell de sabatilles costen un lloguer. El somiar ja no és una opció, aquell que tingui l’oportunitat d’anar-se’n, que se’n vagi. Passarà escassetat i fins i tot gana, però a curt o llarg termini creixeràs.”
Fabian F.
“No he viscut racisme i es pot estalviar”
“El transport caríssim? 30 euros mensuals amb viatges il·limitats i si tens la sort que et facin contracte indefinit és gratis. Saturat en alguns horaris és real, igual que a Espanya o França, i ni parlar de l’Argentina. La carn és cara, però la resta d’aliments no. Jo amb 50 euros a la setmana menjo bé. Els lloguers freguen l’impossible, però tinc fe que millori. Les transaccions bancàries són extremadament i molestament lentes mentre tinguis el compte de temporer, quan passes a un compte comú, això desapareix, en el meu cas em van retenir en obrir el compte de temporer 100 euros. Racisme no vaig viure. Es pot estalviar, cosa que a l’Argentina és impossible.”
Sophia M.
“Idees catastròfiques amb visió d’argentí”
“Si no venen preparats és lògic que succeeixin aquest tipus de coses. En canvi, si ja venen amb contracte de treball, tot surt bé. Moltes empreses t’inclouen un allotjament a preu mínim (150/250 euros l’habitació mensual), i llavors només tindran les despeses de menjar que tampoc és tan exagerat. Sí que es pot estalviar, no un dineral. I a Argentina el canvi afavoreix, llavors encara que guardis poc, allà és molt. L’any passat em vaig emportar a la mà 2.500 euros, aquest any porto regals per a la meva família, me’n vaig amb 2.000 i a més vacances per Europa de 10 dies. El plantejament catastròfic que expliques, succeeix quan es ve amb pensament argentí.”
Andres L.
“Tornaré tot i que em deixa mal sabor”
“És la meva primera temporada i realment el problema va ser l’expectativa pel que es llegeix, es veu a YouTube i altres coses, però la realitat és que no és tan fàcil. Però com a experiència de vida val molt, avui dia no hi ha destí fàcil, vaig estar a Espanya un any i no va ser fàcil, Portugal és un gran destí però els salaris no: els més baixos d’Europa. El que puc recomanar és fer contactes i tractar de fer mínim dues temporades, si puc tornar a Andorra ho faria però amb un altre enfocament i amb una estratègia diferent. No mentiré, em deixa un mal sabor però tampoc és el pitjor que m’ha passat, tornar al meu país no és una opció.”
Cata O.
“Amb sort es pot llogar un llit”
“Molta gent pensa que un baixa del bus i ja té feina, però tampoc és impossible. També hi ha moltíssima gent que marxa perquè es queden sense diners. Els lloguers estan pels núvols. O entres a viure a un apartament explotat de gent llogant amb sort un llit (perquè en alguns casos ni habitació privada) o a un hostel on al final comparteixes casa amb 50 persones més. Però després depèn de cadascú l’experiència viscuda, aquesta és la meva segona temporada, i he pogut estalviar per primera vegada perquè l’anterior va ser la de la covid. La carn és cara però veig argentins que baixen del bus i es compren una play últim model i després es queixen que no tenen diners.”
Val F.
“visc fa més de cinc anys i m’ha anat bé”
“Tot això que dieu són experiències i no vol dir que sigui una realitat. Jo visc fa més de cinc anys a Andorra i m’ha anat molt bé i he tingut la possibilitat d’ajudar altres persones. Fer la moguda d’instal·lar-se a un altre país no és una tasca fàcil ni d’uns mesos.”
Sofia B.
“Valoro la seguretat que falta al meu país”
“Vaig arribar amb feina, vaig haver de demanar prestat per al passatge i vaig poder tornar-ho! No soc exemple d’estalvi perquè m’agrada donar-me els meus plaers, ho feia a Argentina, no ho faré aquí? Es pot viure amb una millor qualitat de vida i estalviar, i tenir seguretat que això per a mi és molt important ja que al meu país no puc ni sortir al carrer tranquil·la.”
Soytonga S.
“A l’argentina tenia un sou de 400 dòlars”
“A l’Argentina guanyava 400 dòlars al mes i aquí 1.500. A l’Argentina no pots estalviar ni tan sols 200 dòlars. És clar que és tot diferent. Crec que depèn de cada experiència personal.”
Sandra R.
“Una pena, potser que tornis al nostre país”
“Una pena que us hagi anat malament. Torna a Argentina. Potser allà pots aconseguir una feina per 1.200 euros al mes, llogar barat, viatjar còmode, caminar segur pels carrers i comprar carn diàriament. Sort amb això.”
Nelsopn D.
“He pogut enviar diners als meus familiars”
“Coincideixo en un 100%. Andorra haurà de canviar moltíssim per atraure empleats. Perquè actualment deixa molt a desitjar. No trobo la lògica de venir a treballar aquí.”