la configuració del gabinet i el grup de da

Pugna entre Enseñat i Marsol per ser síndic

Marsol i Enseñat descarten ocupar un ministeri en la nova legislatura i prefereixen ser el relleu de Roser Suñé

Martisella i Torres celebren la victòria del passat 2 d'abril.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot, que repetirà un segon mandant, té al cap l’estructura del futur gabinet, però lògicament tot està subjecte a canvis i de la conformitat dels elegits per comandar la nau de cada ministeri. Demòcrates no cedirà en cap cas a fer un sacrifici per permetre la presència de Liberals a costa del seus escons i menys a perdre la majoria absoluta, però fonts del partit donen moltes possibilitats que, a causa dels possibles nomenaments i per encaixar els noms idonis en cada càrrec polític, finalment al Consell General hi haurà un conseller liberal, concretament Víctor Pintos, que va ser primer suplent a la llista territorial conjunta a Andorra la Vella després de deixar el càrrec de conseller del comú de la capital. El líder taronja té una opció B, que seria el nomenament com a secretari d’Estat i evitar així regalar un escó a L’A.

La darrera reunió per parlar de la tria dels nous càrrecs va tenir lloc dijous passat. Les fonts expliquen que ara és molt preliminar donar per fet qualsevol nom, si bé és cert que ja es treballa amb diversos d’ells i cal encaixar cada peça per donar forma als nomenaments que el líder taronja té al cap. Primer toca dirimir qui ocuparà la cadira de síndic o síndica, i no és tan fàcil com semblaria. És vox populi que hi ha una pugna entre l’excònsol Conxita Marsol i l’exportaveu Carles Enseñat. Els dos aspiren al relleu de Roser Suñé i un ministeri no satisfà les seves expectatives. Ambdós companys de partit han deixat clar que no volen comandar cap ministeri, encara que des de DA es veu Marsol amb sobrada capacitat per agafar Interior i Justícia, cosa que comportaria l’entrada de Pintos. Enseñat no vol sentir-ne a parlar, de ser ministre, i prefereix mantenir-se com a conseller general. En clau parlamentària, Maria Martisella i Jordi Jordana són els aspirants a presidir el grup parlamentari, encara que la parlamentària encampadana parteix amb cert avantatge.

El pacte entre DA i L’A diu que el nombre de ministres liberals serà proporcional a la representació obtinguda al Consell General. Tenint en compte la desfeta de la candidatura de Josep Maria Cabanes, la presència a la cambra només és possible si Espot fa un nomenament a l’executiu que faciliti un escó als liberals.

Malgrat que falta omplir definitivament les caselles, hi ha noms que sonen amb força. Aquesta setmana s’anirà aclarint el panorama. Guillem Casal –qui va ser cap del gabinet– es perfila per a Funció Pública encara que també una part del partit el col·loca al capdavant de Medi Ambient. Raül Ferré –fruit del pacte amb Ciutadans Compromesos– tindrà la cartera d’Ordenament Territorial, probablement sense Habitatge; Jordi Torres repetirà a Turisme i Telecomunicacions, mentre que Marc Galabert és un altre candidat per ocupar Medi Ambient. Mónica Bonell tenia emparaulat el ministeri d’Economia quan es va configurar la llista nacional. Alain Cabanes, segons les fonts consultades, ha expressat el seu desig de quedar-se al Consell General. Helena Mas té moltes possibilitats de fer el salt de secretaria d’Estat a ministra de Salut, i l’ordinenca Sandra Codina apunta cap a Esports.

Per sobre de tot hi ha una consigna clara. Demòcrates no pot deixar escapar la majoria absolutan per culpa d’uns pactes amb uns socis que han tingut un naufragi electoral. Es considera que fins i tot seria com trair la resposta dels andorrans a les urnes.

EL CAMÍ A SEGUIR FINS A PRESENTAR ELS CANDIDATS A CAP DE GOVERN

La sessió constitutiva serà el 26 d’abril. Després de la publicació dels resultats al BOPA, els escollits han d’anar a recollir les credencials que els certifiquen com a nous consellers generals. Unes credencials que requeriran que Xavier Espot dimiteixi com a cap de Govern en funcions –per la incompatibilitat que suposa ser conseller i cap de Govern–, fent que l’executiu quedi en mans del ministre d’Economia en funcions, Jordi Gallardo. Així, el dia 26 es constituirà el nou parlament, sessió que estarà presidida per Jordi Jordana (el diputat de més edat de Canillo) i Pol Bartolomé (que serà el secretari en ser el conseller més jove). Serà en aquella sessió quan s’escollirà el síndic general i els secretaris de la judicatura, així com la presa de possessió dels mateixos consellers generals. El 4 de maig serà la data límit per presentar, per una banda, els grups parlamentaris (n’hi haurà cinc perquè DA ha confirmat que cedirà un conseller a Ciutadans Compromesos, mentre que Marc Magallón s’integrarà amb els taronges), però també serà l’últim dia per presentar les candidatures a cap de Govern.

tracking