polèmica

Vives lamenta la paròdia a la verge del Rocío feta a la televisió catalana

El Copríncep opina que la sàtira de la televisió catalana “fereix els sentiments”

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va lamentar dissabte públicament la paròdia feta a la televisió pública catalana a la Mare de Déu del Rocío “pel que significa per als andalusos i també per a molts catalans”. A través de Twitter, l’arquebisbe d’Urgell ha considerat el gag “un element grotesc d’un humor feridor per als sentiments religiosos”. En aquest sentit, indica que “no té justificació possible” i “fereix els sentiments dels catòlics i de tota persona amb sensibilitat religiosa i amb respectuosa educació”.

Vives opina que el programa, emès dimarts passat i on l’actriu Judit Martín apareixia com a verge del Rocío, “és una falta greu de respecte cap a un símbol religiós molt estimat per tots els fidels catòlics”. Tanmateix, cita que “lamenta profundament que a TV3, una televisió pública, es permeti parodiar la Mare de Déu del Rocío”.

En el gag del programa Està passant el presentador Toni Soler feia broma juntament amb l’humorista Jair Domínguez sobre les processons de Setmana Santa, simulant que la verge del Rocío apareixia al plató amb un nino fent de nen Jesús, mofant-se sobre la vida sexual de la verge i l’accent andalús. El programa ha causat un gran rebombori, i ha arribat a orelles no només del Bisbat, sinó també de les mateixes autoritats andaluses. El president de la Federació d’Entitats Culturals Andaluses (FECAC) va fer arribar una carta al Consell de l’Audiovisual de Catalunya demanant la “restitució de l’honor” de la verge i “disculpes públiques”, amenaçant de no celebrar la Feria d’Abril a la capital catalana en cas contrari.

Qui també ha fet arribar el seu disgust ha estat el mateix president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, que ha titllat el gag d’una “falta de respecte a Andalusia”. Moreno assegura que “l’humor és una de les senyes d’identitat de la nostra terra, però per tenir gràcia s’ha de fer amb respecte i afecte”, i opina que el que es va emetre al canal català és “una falta de respecte als milers d’andalusos i les seves tradicions”. També per aquesta línia, la portaveu d’Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, denuncia que es pot fer humor de tota mena, “també de la Setmana Santa”, però no amb “tanta malícia, ignorància i andalusiafòbia”, instant els guionistes de la broma a imitar “l’accent del teu punyeter pare, per ser suau”.

El presentador Toni Soler ha respost a la denúncia que Juanma Moreno va fer a través de Twitter i on exigia unes disculpes de part programa, que “ja podia esperar assegut”.

tracking