rEPORTATGE

Millor que l'esperat

Les xifres no han estat tan favorables com les de l’any passat, però són clarament millors que les previsions realitzades, tant pel que fa a l’entrada de vehicles com a l’ocupació hotelera.

L'afluència de visitants ha estat superior a la que s'havia previst inicialment.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les xifres registrades ho deixen clar. Aquesta ha estat una Setmana Santa bona des del punt de vista turístic, però potser no tant com la de l’any passat. Es confirma, però, que el turisme ja està entrant en una línia clarament ascendent després de la sotragada que va suposar la pandèmia del coronavirus i que les perspectives són bones de cara a aquest estiu. Prova que ha estat una Setmana Santa positiva des del punt de vista de l’afluència de turistes i visitants és que alguns dels principals indicadors han estat superiors a la previsió que s’havia fet.

Així, si en un principi s’havia estimat en uns 58.000 el nombre de vehicles que entrarien al país pels dos punts fronterers, finalment han estat 64.691, segons va informar ahir el departament de Mobilitat. Aquesta xifra és un 12% superior a la que es va preveure inicialment, però tot i això representa un 1% menys que la que es va registrar en aquest mateix període festiu el 2022. Com és habitual, la frontera hispanoandorrana és la que va tenir un major volum de trànsit, amb 41.635 vehicles, mentre que a la francoandorrana se’n van registrar 23.056. El dia de més trànsit al pas fronterer del sud va ser dijous 6, amb 9.508 vehicles, seguit de dissabte 8, amb 8.622, divendres 7, amb 8.167,i dilluns 10, amb 8.256, mentre que diumenge 9 van entrar 6.632 vehicles. Pel que fa a la frontera del Pas de la Casa, el dia amb una major afluència de vehicles va ser diumenge 9, amb 5.812, seguit de divendres 7, amb 4.618, dissabte 8, amb 4.514, dilluns 10 (4.263) i dijous 6 (3.849). Tot i aquest volum important de vehicles que es van desplaçar al país, no hi va haver gaires problemes de circulació, tant a dins com als punts fronteres, segons va ressaltar Mobilitat.

Igualment, pel que fa a l’ocupació hotelera, s’esperava que fos una mica superior al 64% que s’havia calculat, però s’ha acabat enfilant a gairebé un 73,5% de mitjana durant el llarg pont festiu, una xifra que de totes formes està per sota del 80,95% que hi va haver durant el 2022. S’ha de tenir en compte, però, que cada Setmana Santa és diferent, depenent de quan caigui en el calendari i de les condicions que presentin els camps de neu. Aquesta vegada, la manca de neu a les estacions d’esquí feia témer que potser molts visitants es decantarien finalment per la platja, però s’ha de tenir present també que la major part de les estacions catalanes ja s’havien vist obligades a tancar.

El director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, va explicar que la Setmana Santa d’enguany “no ha estat malament, ha anat força bé”, tot i que deixava clar que “ha estat més fluixeta que la de l’any anterior”. Ha quedat demostrat, així doncs, que el país té altres atractius a part de la neu, que tot i això continua sent un dels més importants com, per exemple, les compres o la natura en general. “Andorra té altres coses i això s’ha notat aquesta Setmana Santa”, va assenyalar Pujol. Els dies de més ocupació als establiments hotelers van ser dijous i divendres, mentre que dissabte i diumenge l’afluència de clients va ser menor. Uns clients que van ser sobretot dels països veïns, entre el 80% i el 85%, segons la UHA, que referma la dependència del país del turisme de proximitat. Els hotels s’enfronten ara a un mes i mig relativament dolent, però amb la previsió que “cada estiu és millor a l’anterior”.

OCUPACIÓ ENTRE EL 65% I EL 75% ALS APARTAMENTS

Els apartaments turístics han viscut aquesta Setmana Santa amb incertesa. En un primer moment, les cancel·lacions, segurament per la manca de neu a les estacions d’esquí, van afectar molts membres del sector. Posteriorment, però, les reserves es van començar a recuperar, gràcies als clients d’última hora. D’aquesta manera, l’ocupació finalment s’ha situat entre el 65% i el 75% de mitjana en tots els sectors. Per al president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), Àlex Ruiz, es tracta d’una ocupació “molt bona”, tenint en compte que quan aquestes festes cauen tan tard molts turistes opten per la platja.

tracking