Justícia
Filloy defensa el vot a la Batllia, recorregut per un advocat
Filloy recorda que és un procediment garantista avalat pels organismes internacionals
El ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, va manifestar que ahir, durant el consell de ministres, no es va parlar de la demanda presentada a la Batllia per l’advocat Emili Campos perquè s’anul·li el resultat de les eleccions del 2 d’abril davant dels dubtes que, al seu parer, ha provocat el vot judicial. Tot i això, Filloy va assenyalar que “confiem plenament en el seguiment del sistema electoral, que és garantista; mai hi ha hagut cap sospita de res i està avalat pels organismes internacionals”. A més, el ministre en funcions va afegir que “si algú té un indici està en el seu dret de portar-ho a la Batllia i que aporti les proves perquè aquesta ho investigui”.
Ahir pocs responsables polítics van voler expressar la seva opinió amb relació a la demanda. Un dels que sí que ho van fer va ser l’exconsellera general de Demòcrates Mònica Bonell, que va manifestar que els arguments continguts a la demanda “no tenen ni cap ni peus”. En aquest sentit, va indicar que el procés de vot judicial s’havia desenvolupat com en ocasions anteriors sense que s’hagués observat cap irregularitat pel que fa a les paperetes. “No hi ha hagut denúncia de cap incidència”, va afegir. Així, va recordar, per exemple, que no és obligatòria la presència dels batlles en tot moment, sinó que aquests s’encarreguen de la supervisió de totes les jornades de votació. A més, va recordar que els vots estan lacrats i, per tant, això impossibilita la seva possible manipulació, i va admetre que potser transportar els vots en capses de cartró “no és el més adient, però el procés no ha registrat cap problema”.
Per la seva banda, la líder d’Acció, Judith Pallarés, va afirmar que cap dels interventors que pertanyen al seu partit havia rebut cap queixa sobre el procés electoral del 2 d’abril. “Entenc que el vot judicial, que és un costum a Andorra, sempre ha funcionat bé i no tenim cap raó per dubtar que això no sigui així”, va indicar Pallarés.
Per la seva banda, la consellera electa d’Andorra Endavant Carine Montaner va manifestar que el seu partit ha acceptat el resultat electoral i no insistirà més en les presumptes irregularitats al vot judicial. Això sí, una de les seves propostes serà canviar el procediment del vot judicial “perquè sigui més segur”, a partir d’ara, contra possibles fraus. A més, Montaner va aprofitar per felicitar a les xarxes socials l’advocat Campos “per la seva valentia” en denunciar les possibles irregularitats que ha vist pel que fa al vot judicial.
L’advocat Emili Campos va demanar ahir a la Batllia, d’acord amb el procediment urgent i preferent previst a l’article 41.1 de la Constitució, que prengui la decisió d’anul·lar “com a mínim” els resultats dels vots judicials i repetir les eleccions a la Batllia. El lletrat va explicar que no té cap garantia de com ha estat custodiat el seu vot a través de la via judicial des que el va dipositar a l’urna fins a la data de les eleccions, el 2 d’abril. Així, al·lega que el que vol defensar és el dret al sufragi universal, però que a més té informació que no pot revelar de persones que han participat directament en la tramitació del vot judicial. Un dels punts que destaca la demanda és que no hi havia un batlle present durant les votacions, tal com obliga la llei. D’aquesta manera, explica que ha tingut coneixement pels mitjans de premsa que el dipòsit del seu vot judicial no va tenir la guàrdia i custòdia que mereixia “i, per extensió, el meu vot no s’ha dipositat en una urna de vot amb totes les garanties de seguretat i transparència juntament amb altres vots fins al dia 2 d’abril del 2023”. A més, es vol posar de manifest que no hi ha cap prova que durant els dies que el seu vot va estar dipositat a la seu de la Justícia els batlles hagin garantit de manera efectiva la inviolabilitat de l’elecció electoral, motiu pel qual entén “que la cadena de custòdia del meu vot ha estat trencada atès la manca de les degudes garanties”. L’advocat també considera deplorable la imatge dels policies transportant els vots judicials en capses de cartró, tot i que en cap moment vol posar en dubte la professionalitat dels agents, que “només complien ordres”.
El lletrat es pregunta qui i com es custodiaven les urnes durant la nit i els moments en què no hi havia votació, i recalca que no està afirmant que s’hagi produït un frau, però que vol tenir la certesa que tot s’ha fet de manera correcta. Per al lletrat, “hi ha dubtes raonables que el resultats electoral reflecteix “la lliure opinió d’una part del poble andorrà que va dipositar el seu vot a la seu de la Justícia durant les passades eleccions generals”.