rEPORTATGE
Les TIC necessiten més dones
Andorra Telecom organitza una jornada per encoratjar les joves del país a estudiar formacions relacionades amb la tecnologia.
Les TIC, abreviatura de l’expressió tecnologies de la informació i la comunicació, són el futur i les dades ho demostren. Segons l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), per al 2030 es preveu que el 80% dels treballs en l’àmbit mundial versaran sobre carreres relacionades amb la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. Ara bé, com en altres sectors, en aquest la presència de les dones és mínima. Un estudi publicat el 2018 per la Unesco assenyala que només un 30% de les dones trien graus universitaris de l’àmbit científic o tecnològic arreu del món. Sota aquest pretext, Andorra Telecom ha organitzat per al 27 d’abril, coincidint amb el Dia de les noies a les TIC, una jornada per tal de fomentar els estudis relacionats amb la tecnologia entre les més joves.
La jornada, que adopta el nom de Lideratge femení al sector de les TIC, tindrà lloc a l’auditori del Centre de Congressos d’Andorra la Vella i està adreçada sobretot a les alumnes de secundària del Principat, tot i que està oberta a tota la població. “Amb aquesta proposta volem visibilitzar dues dones referents en el món de les TIC, perquè, d’una banda, siguin inspiració per a alumnes del nostre país i, de l’altra, i igualment important, perquè facin arribar un missatge als joves i a la societat en general del valor de la presència femenina en l’àmbit de les TIC per construir una societat més diversa i igualitària”, va explicar ahir Inés Martí, responsable de RSE d’Andorra Telecom.
Aquestes dues ponents convidades a la jornada són Elisenda Bou Balust i Marta Bertran. Bou és especialista en intel·ligència artificial i sistemes d’aprenentatge autònom. És fundadora de vàries start-ups en l’àmbit de la intel·ligència artificial aplicada i ha col·laborat amb la NASA. Bertran va cursar la carrera d’enginyeria telemàtica i posteriorment va cursar un màster a Estocolm i un altre a Hèlsinki. El 2021 la Generalitat de Catalunya li va concedir el premi DonaTIC, en la categoria d’estudiant universitària.