ELECCIONS generals

Concòrdia no descarta pactes amb DA tot i el 'no' a la investidura

Fonts del partit veuen molt difícil un vot favorable o una abstenció a Espot, però defensen que “l’objectiu no és ensorrar el Govern”

Cerni Escalé durant la nit electoral davant la seva seu.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Concòrdia es comença a dibuixar com un possible partit frontissa. Aquell capaç de pactar amb els que té a la seva esquerra i a la seva dreta. És a dir, assolir acords amb Demòcrates i alinear-se amb el Partit Socialdemòcrata, segons quan pertoqui i segons la temàtica. Fonts del partit van explicar ahir que és clar que l’estratègia del segon partit més votat les darreres eleccions generals no passa “per intentar ensorrar el Govern”. Així, des de Concòrdia no es van descartar ahir possibles “acord puntuals” amb el partit liderat per Espot durant la legislatura, ja que la voluntat és fer una oposició “lleial al país”.

Tanmateix, aquesta opció ha de ser compatible amb un dels mantres que estan repetint les darreres setmanes veus del partit, com ara mantenir la coherència amb allò que es va dir durant la campanya electoral. Així, s’entén que part del futur de la formació passa per mantenir “una continuïtat” en les línies discursives que es van posar sobre la taula durant els quinze dies de campanya. En aquest sentit, doncs, Concòrdia comença a decantar-se per no donar suport a la investidura d’Espot, però no veuria amb mals ulls poder arribar a acords durant la legislatura amb els taronges. “Veuríem molt difícil l’opció d’una abstenció”, van assegurar des del si de la formació, que encara haurà d’acabar de decidir el seu posicionament en una assemblea.

De fet, ahir es va reconèixer que hi ha hagut converses amb tots els grups parlamentaris per abordar, entre altres qüestions, els elements més logístics de la nova legislatura. Ara per ara les converses se centren en aspectes com ara on seran els despatxos, els escons de cada conseller, però també elements més cabdals com, per exemple, la possible configuració de Sindicatura. Sobre aquesta qüestió des de Concòrdia es va recordar que la darrera legislatura L’A va comptar amb presència a Sindicatura tot i tenir menys consellers que els cinc que han sumat ells.

POSSIBLE CANDIDAT

D’altra banda, tampoc s’ha decidit encara si Cerni Escalé s’acabarà presentant com a candidat a la investidura, una decisió que necessitaria rebre el suport, com a mínim, d’un conseller del PS o d’Andorra Endavant. Tanmateix, des del partit es va deixar clar que encara no s’ha pres una decisió sobre si és necessari que Escalé opti a ser escollit cap de Govern en el debat d’investidura que se celebrarà els dies 9 i 10 de maig, després de la sessió constitutiva del 26 d’abril.

CLAUS

1. No a la investidura d’Espot

El partit veu molt difícil donar suport a la investidura de Xavier Espot o fins i tot abstenir-se, si bé encara no s’ha pres la decisió definitiva.

2. Dubtes sobre si escalé optarà a la investidura

També hi ha el debat sobre si Cerni Escalé s’ha de presentar a la investidura, una acció per a la qual necessitarien el suport d’un parlamentari més.

3. Oposició sense descartar pactes amb DA

Deixen clar que l’objectiu del partit no és fer una oposició destructiva i no descarten possibles pactes puntuals amb la majoria.

UN MÍNIM DE TRES LLISTES PER A LES ELECCIONS COMUNALS

Més enllà de l’estratègia a seguir dins del Consell General i en matèria de política nacional, Concòrdia també està treballant ja per definir el seu full de ruta en relació amb les properes eleccions comunals, les quals s’han de celebrar el desembre vinent. Des de l’organització es va confirmar que ja s’estan començant a dibuixar les primeres línies mestres del pla a seguir, si bé es va asseverar que encara no s’han abordat “quins són els possibles escenaris” ni tampoc “les possibles coalicions”. Cal recordar que Concòrdia va concórrer a les eleccions generals a la parròquia de Sant Julià de Lòria de la mà de Desperta Laurèdia –formació amb la qual es manté una gran afinitat–, amb qui encara no s’ha parlat per a les comunals. De fet, el partit liderat per Cerni Escalé es va presentar a les eleccions del 2 d’abril en un total de tres circumscripcions territorials: Sant Julià de Lòria –on es van imposar per davant de Demòcrates, el Partit Socialdemòcrata i Andorra Enda­vant–, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany En aquest sentit, fonts del partit van confirmar que “com a mínim” hi haurà tres llistes de cara a les eleccions comunals d’enguany, si bé també es va apuntar que d’aquí al desembre encara queden molt mesos, en els quals el partit “es pot reforçar” i acabar presentant alguna llista més.

tracking