crisi energètica
El gasoil cau un 20% des del juny
El president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors reivindica que el sector dels carburants ja té els preus per sota dels d’ara fa un any
Si bé la guerra d’Ucraïna i la crisi energètica poden començar a quedar en l’oblit –tot i seguir present–, l’escalada de preus de les primeres matèries sembla que es comença a acabar. Així ho va defensar ahir David Porqueres, president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants (Assidca), que va reivindicar que el sector és dels pocs que ja tornen a tenir uns nivells de preus per sota dels que hi havia ara fa un any. En aquest sentit, Porqueres va remarcar que “hem trobat una situació de normalitat; podem dir amb la boca petita que som l’únic sector que ha retrobat els preus de quan va començar la guerra”.
Amb aquesta afirmació el màxim representant dels importadors i distribuïdors de carburants al Principat va voler reivindicar que el sector no tan sols apuja els preus, sinó que també els abaixa quan ho pot fer. “Quan puja el preu la gent es queixa, i ho entenc, però també és bo posar de manifest que igual que apugem els preus –i ho fem perquè hem de repercutir els costos– també hem de dir que els abaixem”, va sentenciar Porqueres.
MÀXIMS AL JUNY
Segons el president de l’Assidca, respecte a la darrera setmana de juny –quan els preus van assolir els seus màxims– el preu de les gasolines ha caigut un 20%. En el cas dels gasoils de locomoció el descens en el mateix període ha estat d’un 24%, mentre que en els gasoils de calefacció, d’un 31%. “El 22 de juny el barril de Brent va assolir un màxim de 125 dòlars, ara estem en els 85”, va explicar Porqueres, que alhora va reconèixer que els països productors van prendre la decisió de reduir la producció per intentar mantenir els preus a l’alça, en una decisió que si bé podria tenir afectació, fins ara no ha aconseguit frenar el descens de preus. “Crec que de cara a l’estiu el preu s’estabilitzarà perquè encara hi ha una afectació de la guerra, però crec que és molt difícil fer previsions”, va remarcar el màxim responsable de l’Assidca, que va afegir que “l’única cosa que podem fer és constatar que fins al juny els preus van pujar i que, des de llavors, han anat baixant fins als preus que tenim avui”.
En aquest sentit, ahir el departament d’Estadística va publicar les dades relatives al mes de març. Segons Estadística, el preu del gasoil de locomoció va disminuir prop d’un 4% (3,9%) durant el darrer mes. En el cas del gasoil de calefacció, el que més va rebaixar-se, va registrar una caiguda del 9,2%, mentre que el gasoil de locomoció millorat va marcar un descens del 3,7%. Pel que fa a les gasolines, les sense plom de 95 i 98 octans van augmentar lleugerament, incrementant el seu preu en un 0,2% en tots dos casos.
D’altra banda, pel que fa a la importació de carburants, durant el mes de març es van importar un total de 15,63 milions de litres de carburants, xifra que suposa un 10% menys que el mateix mes del 2022. Així, Estadística va apuntar que del gener al març d’enguany la importació ha estat de 46,13 milions de litres, una xifra un 6,4% per sota respecte a la del mateix període de l’any passat.
L'ASSIDCA RECONEIX QUE NO ES PODIEN APLICAR DESCOMPTES COM A ESPANYA
Més enllà de la situació actual dels preus, el president de l’Assidca també va fer balanç dels darrers mesos, en què la situació dels carburants va ser més crítica. En aquest sentit, Porqueres va defensar que mesures com les que s’havien aplicat a Espanya o França, on es van fer descomptes d’entre vint i trenta cèntims per litre –que van limitar la competitivitat d’Andorra–, no es podien emprar al Principat. “Els països veïns tenen imposicions més altes i els és més fàcil aplicar aquests descomptes”, va asseverar Porqueres, que va afegir que “difícilment es podien donar aquí aquestes ajudes que s’han donat per qüestions electoralistes i que sabíem que tenien data de caducitat”. Tanmateix, Porqueres sí que va defensar que el Govern podria haver optat per posposar la implementació de la taxa verda, tenint en compte que l’entrada en vigor d’aquest nou tribut va coincidir amb l’esclat de la guerra d’Ucraïna. “Ens va coincidir amb una nova taxa com és la verda i s’hauria pogut posposar vist que era una decisió política que coincidia amb la guerra”, va remarcar Porqueres.