REPORTATGE

El present és passat

L’historiador urgellenc Pau Chica va presentar ahir al centre cultural la Llacuna el llibre ‘Andorra i la Guerra Civil Espanyola’.

El llibre es va presentar ahir al centre cultural la Llacuna.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El passat són els fonaments del present i per aquesta raó és tan important continuar indagant en allò que va succeir anys enrere. Sota aquesta premissa van engegar ahir Pau Chica i Josep Maria Solé i Sabaté la presentació del llibre Andorra i la Guerra Civil Espanyola al centre cultural la Llacuna, a la capital. Solé i Sabaté és catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona i va ser qui va proposar Chica, historiador urgellenc, per investigar sobre el paper del Principat durant aquest període.

Andorra i la Guerra Civil Espanyola és un projecte que neix gràcies a l’espai sociocultural Cal Pal. Aquest va inaugurar al març una exposició sobre els refugiats que va acollir el país durant la guerra civil espanyola i la Segona Guerra Mundial, i van encarregar a Chica aquest llibre per tal de dotar la mostra d’un estudi exhaustiu. D’aquesta manera, el volum de 700 pàgines parla del rol que va tenir Andorra durant el conflicte espanyol i el seu autor va assenyalar que es fa especial èmfasi en totes les seves conseqüències: econòmiques, polítiques, socials i culturals.

D’acord amb l’exposició de Cal Pal, que es pot visitar fins al gener del 2024, un dels punts cabdals del llibre de Chica és l’arribada massiva de refugiats que va experimentar el Principat durant aquest període. “Van arribar uns 17.000 refugiats a un país de poc més de 4.000 habitants”, va recalcar l’historiador, que va afegir que almenys mig miler de refugiats es van quedar a viure en acabar el conflicte, i “aquests formaran part de la transformació econòmica que pateix Andorra al llarg dels anys 50 i 60”.

“La guerra civil espanyola és una guerra que té una dimensió internacional i mundial perquè és la primera vegada que s’enfronten d’una forma oberta la democràcia i el feixisme”, va aportar Solé i Sabaté. I les seves conseqüències arriben de forma extrema a tot arreu, fins i tot fins avui dia. En aquest sentit, el catedràtic afirma que “els nostres fonaments a nivell de societat sempre estan basats en el passat”, i l’autor del llibre afegeix que “la història és el que ens ensenya a no repetir errors del passat”. “No hem d’oblidar l’error de les dictadures i de les guerres que, malauradament, avui tenim arreu del món. Com també l’error del feixisme que per desgràcia encara és present a la nostra societat”, conclou Chica.

La presentació del llibre 'Andorra i la Guerra Civil Espanyola'.

tracking