AQUEST ANY NO és POSSIBLE ENLLAÇAR CONTRACTES

El sector vol mantenir els temporers per salvar l'estiu

Una opció que s’estudia és que amb dues temporades s’accedeixi a la quota general

Treballadors esperant torn al departament d'Immigració.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha d’acabar de definir amb quines condicions un treballador temporer podrà accedir a la quota general i, per tant, obtenir un permís de residència i treball per a tot l’any. Ja és clar que amb tres temporades –siguin o no consecutives– s’hi pot accedir directament. I ara, el Govern valora incloure-hi també els empleats que hagin treballat durant dues temporades i, de la mateixa manera, sense necessitat d’acreditar l’experiència prèvia, segons van explicar al sector. En la casuística en què s’hauria de seguir acreditant la vida laboral seria en el cas de treballadors que només han fet una temporada. És el requisit que està provocant queixes d’empresaris de l’hostaleria, que voldrien mantenir temporers que han treballat als seus negocis aquest hivern. També la Unió Hotelera va traslladar al seu dia a l’executiu les dificultats que poden tenir alguns treballadors per documentar aquesta vida laboral anterior, tenint en compte que poden haver-ho fet en negre. Per això, un dels plantejaments que es va fer, segons va explicar el director de la patronal hotelera, Jordi Pujol, és que pogués constar com a experiència la que, de fet, ja inclouen als currículums o les cartes de recomanació que entreguen a Immigració quan fan els papers, perquè “llavors sí que es considera vàlida”.

El que s’estan trobant els empresaris és que les regles del joc han canviat respecte a l’any passat, quan de manera excepcional –i a través d’una modificació de la Llei d’immigració– els temporers d’hivern van poder entrar a la quota d’estiu, que s’obria per primer cop. Però el canvi legislatiu que suprimia el requisit que obliga que hagin passat cinc mesos entre contractes de temporada només era vàlid fins a la finalització d’aquesta campanya d’hivern. Per tant, ja no funciona per a la quota d’estiu d’aquest any. I el que planteja el sector és que obrir el contingent no implica directament tenir major facilitat per captar mà d’obra quan hi ha la competència d’altres destinacions. Per tant, el que es demanen són facilitats per mantenir els treballadors que ja hi ha i que volen continuar als llocs de feina. De fet, segons les dades que va facilitar l’executiu al seu dia, de les 1.702 persones que es van acollir a la quota d’estiu del 2022, 1.141 ja havien treballat l’hivern anterior i 1.341 han repetit durant la campanya d’hivern que s’acaba ara.

L’alternativa de donar la residència als temporers amb tres anys de bagatge implica que 1.281 persones puguin acollir-se a aquesta possibilitat. El director de la Unió Hotelera va indicar que és un pas endavant, però que cal veure quantes d’aquestes persones decidiran quedar-se perquè “potser els de 35 si que aposten per establir-se i fer el reagrupament familiar, però algú que en tingui 24 potser vol voltar i fer temporada en un altre lloc”. Si s’acaba oferint aquesta possibilitat també als treballadors que han fet dues temporades “serà una ajuda”, va indicar.

tracking