treball assalariat

Lluny de les 32 hores setmanals

El debat sobre la setmana de quatre dies de feina s’intensifica als països europeus i ja proliferen les proves pilot per veure’n la incidència, tot i que a Andorra encara no se’n parla.

El debat sobre la setmana laboral de quatre dies s'està intensificant últimament.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’arribada de la setmana laboral de quatre dies, que fa només uns anys podia semblar una reivindicació dels treballadors difícilment assolible, almenys a curt termini, s’està obrint pas a poc a poc als països de l’entorn europeu. A Espanya, per exemple, el govern ha iniciat el primer pla pilot amb una convocatòria d’ajuts per valor de gairebé deu milions d’euros per a empreses que redueixin a quatre dies la setmana laboral durant dos anys sense retallar salaris. A més, l’ajuntament de València ha decidit posar en marxa un projecte pilot per comprovar l’impacte que pot tenir en la productivitat, l’oci, la mobilitat, l’economia i la salut de les persones el fet de treballar 32 hores setmanals en lloc de les 40 actuals. De fet, al país veí del sud ja hi ha una vintena d’empreses que han posat en marxa la setmana laboral reduïda, i això aconseguint a la vegada que s’hagi produït un increment de la productivitat. Per la seva banda, al Regne Unit 56 de les 61 empreses que van participar en un assaig retallant la setmana laboral han obtingut un resultat positiu, motiu pel qual han decidit prorrogar la mesura.

D’aquest tema, el cert és que a Andorra encara no se’n parla gaire, ni tan sols entre els mateixos assalariats, però és evident que el debat també ha d’arribar, sobretot si tenim en compte que el país està un procés d’aproximació més gran a la Unió Europea (UE) i, per tant, s’haurà d’adequar als estàndards comunitaris també pel que fa a l’àmbit laboral. I és que a tot arreu es va imposant cada vegada més la idea que després que s’assolís ara fa quaranta anys la jornada laboral de quaranta hores setmanals, és ja el moment de fer un pas més.

El que té molt clar que aquest és el model que s’acabarà imposant en el futur és el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que afirma que la tendència actual és cap a la concentració del treball “sempre que es pugui” per poder obtenir un millor resultat als llocs de treball. “Està demostrat quan s’han fet proves en altres països, la productivitat ha pujat perquè una setmana laboral de quatre dies va a favor de la conciliació laboral i familiar de les persones”, va recordar el dirigent sindical. Per aquesta raó, Ubach considera que també a Andorra s’hauria de portar a terme una prova pilot com la que s’està fent en altres països de l’entorn europeu, ja que està convençut que “a moltes empreses donaria un alt rendiment la jornada de quatre dies, tal com s’ha demostrat en altres països”.

Per la seva banda, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), que com a patronal aplega les principals empreses del país, reconeix que aquest és un tema que encara no ha analitzat i, de moment, tampoc “no és a l’agenda”. Tot i això, el director, Iago Andreu, sí que adverteix que a Andorra l’estructura econòmica és diferent a la d’altres països, ja que hi ha una forta presència del sector serveis i, per tant, pot ser “més complicat” que a altres llocs implantar la setmana laboral de quatre dies. “A Andorra hi ha moltes feines en què els treballadors estan de cara al públic i s’han de mantenir oberts els locals i, per tant, és més difícil una mesura com aquesta”, va asse­nyalar Andreu. En aquest sentit, l’experiment de la jornada laboral reduïda està tenint més repercussió a Espanya en empreses d’oficina o amb un caràcter més creatiu, en les quals es pot establir un treball per objectius que facilita la transició, però també hi ha empreses d’altres sectors, com ara l’hoteleria, que tenen més necessitats de personal, que s’han afegit a la iniciativa. Segons Andreu, “s’han de seguir de prop les experiències” que es recullin als països veïns en aquesta matèria per tal que es puguin aprofitar a Andorra en cas que arribi el cas de plantejar-s’ho.

tracking