obres als edificis

Un 14% dels pisos s'ha reformat amb ajuts

Més de 6.000 habitatges del país han comptat amb ajudes del programa Renova per a la seva rehabilitació o millora de l’eficiència energètica

Les ajudes del programa Renova faciliten la rehabilitació d'edificis.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El programa Renova, adreçat a la renovació i a la rehabilitació energètiques dels edificis, ha beneficiat d’una manera o d’una altra el 14% dels habitatges. Això suposa que s’ha actuat en uns 6.030 habitatges del país, del total de 44.534 que formen el parc immobiliari. Aquestes dades apareixen a l’apartat d’indicadors de l’Oficina del Canvi Climàtic que es publiquen a la memòria balanç 2019-2023 del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat.

Es tracta de xifres que posen de manifest la gran demanda que ha tingut aquesta iniciativa del Govern, que es va posar en marxa l’any 2011. Des d’aleshores, es calcula que cada any es porten a terme reformes d’algun tipus en el 2,7% del parc d’habitatges. Durant els últims dos anys, per exemple, s’ha sobrepassat el nombre de 350 sol·licituds, amb un total de 368 pel que fa al 2022, mentre que 28 més no van poder ser ateses en aquest mateix exercici per la manca de pressupost i s’hauran d’incorporar a la convocatòria del 2023. Tot plegat posa de manifest l’interès creixent de la ciutadania per rehabilitar i impulsar millores d’eficiència energètica en els seus habitatges amb la finalitat de reduir el consum i, a la vegada, afavorir l’estalvi.

La bona acceptació que ha tingut el programa ha originat també que s’hagi anat incrementant la dotació pressupostària que s’hi destina, de manera que va comptar amb 3,5 milions d’euros l’any passat, una xifra s’ha multiplicat per 3,5 respecte a l’any 2015 (1 milió), i per gairebé 2 respecte a l’any 2021 (1,8 milions). Per a l’any en curs, el programa disposa d’un pressupost de 2 milions d’euros, segons es va informar en la seva presentació, a mitjan març. La iniciativa s’alimenta pressupostàriament del fons verd, que permet també, per exemple, la potenciació del transport públic amb la seva gratuïtat, que com a mínim estarà en vigor fins a final d’aquest any.

Tal com recull la convocatòria d’enguany, les actuacions en matèria d’eficiència energètica i millora de les instal·lacions de producció de calor formen l’eix central del programa, a més de la producció d’energia a través d’instal·lacions de producció d’energia elèctrica. Les ajudes poden arribar fins al 40% de l’import total de les obres que s’hagin de dur a terme, mentre que per a la millora de l’aïllament d’habitatges el percentatge és del 30%.

A més de la disponibilitat pressupostària de 2 milions d’euros d’enguany per a subvencions directes, s’ha de tenir en compte també que es poden demanar préstecs preferents per a la realització de les reformes que es vulguin fer, amb una dotació disponible per a aquest any de 9.467.806 euros. L’import màxim de les subvencions directes que es poden atorgar és d’uns 100.000 euros en la totalitat de les convocatòries a les quals s’hagi concorregut.

MÉS DE 30.000 PLAQUES FOTOVOLTAIQUES INSTAL·LADES A TOT EL TERRITORI

El país disposa ja de més de 30.000 plaques fotovoltaiques instal·lades. La potenciació de les energies renovables és una de les línies que impulsa el ministeri de Medi Ambient perquè el país produeixi cada vegada més energia i sigui menys dependent de l’exterior. Dins el procés de transició energètica cap a la neutralitat de carboni, la potència instal·lada amb projectes en curs és de 10 MW. Aquests projectes multipliquen per 30 la potència respecte al 2015. Això suposa un creixement exponencial, passant dels 28 del 2015, als 305 que s’esperen amb els projectes actualment en curs, fet que representa que es multipliquin per 11. Pel que fa a la producció, es preveu que s’ar-ribi a 11 GWh l’any, l’equivalent al 2% de la demanda elèctrica nacional, i al 10% de la producció nacional actual, satisfent així el consum elèctric de més de 3.000 llars equivalents (6,7% del total d’habitatges del país), amb més de 30.000 plaques fotovoltaiques a tot el territori nacional. L’objectiu és incrementar la producció energètica fins a assolir un mínim del 33% de la demanda el 2030 i del 50% el 2050.

tracking