intervencions de cirurgia major ambulatòria l'any passat

Un 63% de les cirurgies de l'any passat van ser sense ingrés

Les especialitats d’oftalmologia i odontologia són les que més fan servir la modalitat

Les instal·lacions de l'àrea de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA).Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital va inaugurar l’any 2021 l’àrea de cirurgia major ambulatòria (CMA) amb el clar objectiu de fomentar les operacions quirúrgiques que no requereixin ingrés. L’aposta de la direcció del SAAS es fonamenta en el fet que les cirurgies que es duen a terme al centre sanitari són d’una complexitat mitjana i que, per tant, un elevat percentatge, i amb l’organització correcta, poden ser ambulatòries. El projecte es va traduir en la inversió en uns espais específics integrats en el bloc quirúrgic i amb l’objectiu d’assolir entre el 70% i el 80% d’intervencions quirúrgiques en què el pacient és operat i marxa a casa el mateix dia. En la seva memòria de l’activitat de l’any 2021, el SAAS indicava que els nous espais havien permès incrementar d’un 70% el nombre d’aquestes intervencions respecte al 2019. I segons les dades facilitades per la direcció hospitalària, el 2022 van representar el 63,38% de les operacions practicades, sumant un total de 2.546. No s’arriba encara a l’objectiu marcat, però estan clarament per sobre de les cirurgies amb ingrés, que van ser 1.469, el 36,62% del total. Les cirurgies urgents estan excloses de les dades.

Quant a la tipologia de les intervencions, el servei que més en fa és el de traumatologia. Durant l’any passat va fer 771 operacions. En segon lloc hi ha el de cirurgia general i especialitats quirúrgiques, amb 370. I segueix ginecologia i obstetrícia, amb 189. No obstant això, la cirurgia ortopèdia i traumatologia que es fa via CMA només representa el 30,30% de les operacions del servei. En el cas de l’àrea de cirurgia general i especialitats quirúrgiques, les intervencions ambulatòries suposen un 62%, mentre que en ginecologia i obstetrícia són un modest 7,4%. Cal recordar que en aquest darrer servei estan englobats els parts, que alteren les dades perquè sempre requereixen ingrés.

Hi ha certes especialitats, però, en què les CMA són pràctica-ment el total de les realitzades. És el cas de l’oftalmologia (98%) i de l’odontologia (94%). Una altra especialitat amb una pro- porció considerable de CMA és la d’angiologia i cirurgia vas- cular (81%).

El SAAS va destinar més d’un milió d’euros a la creació de la nova àrea d’intervencions ambulatòries. El circuit implica que un cop s’ha fet la intervenció i el pacient s’ha recuperat de l’anestèsia se l’envia cap a casa si el seu estat no presenta cap alteració. Hi ha, però, un seguiment i se li facilita un telèfon d’urgència perquè hi pugui contactar en cas d’alguna complicació. Per a la direcció hospitalària, es tracta d’un model en benefici del pacient.

CLAUS

1 2.546 Operacions quirúrgiques sense ingés

L’hospital va fer l’any passat 2.546 operacions quirúrgiques ambulatòries. Aquestes intervencions sense ingrés van ser el 63,3% del total.

2 La major part són de traumatologia

El servei de cirurgia ortopèdica i traumatologia és el que més cirurgies d’aquest tipus va dur a terme, amb 771. Però només són el 30,3% de les que fa.

3 Gairebé ple en oftalmologia i odontologia

Les especialitats que més operacions ambulatòries fan respecte al total de les que realitzen són les d’oftalmologia i odontologia, amb més del 90%.

tracking