política migratòria
Més facilitats als temporers per accedir a una feina fixa
El contingent d’autoritzacions que s’aprovarà properament eximirà d’acreditar experiència els extracomunitaris que hagin fet dues temporades
La quota general d’autoritzacions de residència i treball flexibilitzarà encara més que temporers extracomunitaris facin el salt a obtenir un permís d’immigració ordinari, especialment per tal de facilitar al sector de l’hostaleria fidelitzar plantilles i solucionar el problema de falta de mà d’obra. El Govern ha confirmat la decisió de rebaixar encara més els requisits de l’actual quota, malgrat que manté el límit en els temporers que han fet només una campanya al Principat. Si la quota vigent ara mateix estableix que els treballadors extracomunitaris que acumulin una trajectòria laboral de tres temporades (consecutives o no) en la mateixa ocupació per a la qual sol·liciten el permís de residència i treball no han d’acreditar cap altra experiència, la que s’ha d’aprovar “properament” fixarà els mateixos avantatges per als que hagin treballat durant dues temporades. I tampoc caldrà que siguin campanyes consecutives. No hi ha canvis per als que només hagin passat una temporada al país, que és la reivindicació d’un col·lectiu d’empresaris del ram de l’hostaleria. El reglament que regularà la futura quota mantindrà, segons va indicar l’executiu, que aquells que acreditin haver treballat un únic període turístic a Andorra hauran de documentar dos anys d’experiència laboral si és que volen aconseguir el permís de residència i treball. De la mateixa manera que està establert en el contingent en vigor en l’actualitat, accedir-hi per als que mai hagin treballat al Principat requereix una experiència laboral de quatre anys en el sector en què es vol treballar.
Tampoc no hi haurà canvis quant a l’experiència a acreditar en les condicions d’accés a la quota d’estiu per al sector de l’hostaleria, que s’aprovarà per segon any consecutiu. Per tant, els extracomunitaris que no hagin treballat amb anterioritat al Principat hauran d’acreditar dos anys d’experiència o una formació adequada. Els que tinguin trajectòria prèvia al país, només un any. Però la gran diferència respecte a l’any passat i que alguns empresaris es queixen que és una trava és que el 2022 van poder mantenir treballadors d’hivern a les plantilles pel canvi a la Llei d’immigració que va suprimir de manera temporal el requisit que entre dos contractes de treball de temporada han de transcórrer cinc mesos. Però la supressió d’aquesta disposició era vigent fins al final d’aquesta temporada d’hivern. Per tant, aclareix el Govern, “a comptar d’aquesta primavera és aplicable novament l’apartat 5 de l’article 26, que disposa que l’autorització d’immigració temporal té caràcter improrrogable, i el seu titular, una vegada esgotat el termini de vigència, no pot sol·licitar ni obtenir una altra autorització d’immigració temporal fins que hagi transcorregut com a mínim cinc mesos des de la data de venciment de l’autorització anterior”.
La quota d’estiu de l’any passat va acabar comptant amb 1.702 treballadors, 1.141 dels quals ja havien treballat durant l’hivern anterior. Respecte al contingent d’aquest any, l’executiu va precisar que “es troba en fase d’anàlisi tenint en compte que s’han flexibilitzat les condicions d’accés a la quota general”. Cal recordar que fins a la tardor els temporers havien de fer sis campanyes per accedir a la quota general.
FLEXIBILITZACIÓ
1 Primer canvi, de sis a tres temporades
La tardor passada el Govern va aprovar la primera flexibilització, passant de sis a tres temporades el requisit mínim per accedir a la quota general.
2 Segon canvi, de tres a dues temporades
La propera quota general farà un pas més i ja no caldran tres temporades per accedir de manera directa a la quota general. En seran suficients dues.
3 Una temporada requerirà experiència
Es mantindrà el requisit d’acreditar dos anys d’experiència en la mateixa ocupació si el treballador que aspira al permís només ha fet una temporada.
CERTIFICATS I DOCUMENTS DE VIDA LABORAL
El problema que apunten alguns empresaris del sector de l’hostaleria és el de les dificultats per acreditar l’experiència laboral que demana l’actual regulació, que requereix “els corresponents certificats laborals i el document de vida laboral degudament legalitzat que acrediti aquesta experiència”. Argumenten que molts treballadors temporers no disposen d’aquesta documentació perquè als seus països –i apunten que és una situació que es dona especialment a l’Argentina, d’on procedeixen la majoria– han treballat sense estar declarats, en negre. Per això, una de les demandes que la Unió Hotelera va formular al Govern és que comptessin com a experiència cartes de recomanació o altres documents alternatius.