inflació

Els economistes creuen que l'IPC, que va a remolc dels països veïns, anirà a la baixa

Apunten que Andorra va a remolc dels països veïns i que la pujada de tipus ja es nota

Una cistella amb productes d'alimentació.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les dades de l’IPC presentades aquesta setmana per Estadística van mostrar una moderació relativa de la inflació en el cas d’Andorra, si bé a Espanya la xifra va caure el mes passat 2,7 punts percentuals, situant-se en el 3,3% –molt per sota del 6,6% en què se situa l’IPC del Principat–. El degà del Col·legi d’Economistes, Eduard Jordi, va apuntar ahir, però, que les diferents velocitats en la caiguda de la inflació s’expliquen, en part, per l’impacte que va tenir ara fa un any l’energia en països com Espanya o França, i que avui en dia s’està moderant notablement, mentre que a Andorra el preu de l’energia no va escalar tant. Així, en el cas d’Espanya la categoria d’habitatge –que inclou també el consum energètic de les llars– va ser un dels motors, segons l’INE, perquè la inflació registrés una important baixada el mes passat. “Aquí FEDA va congelar pràcticament els preus, per tant, no es nota tant en l’índex interanual”, va detallar Jordi.

D’altra banda, l’economista va recordar que hi ha un element històric, observable en l’evolució de les dades dels dos països, que demostra que Andorra sempre va a remolc dels veïns. És a dir, igual que aquí la inflació va començar a escalar lleugerament més tard que a Espanya o França, també començarà a registrar descensos importants més tard. Tanmateix, Jordi es va mostrar relativament optimista per començar a veure una baixada de la inflació després de l’aplicació de mesures com ara les pujades de tipus d’interès, que apunta que ja s’estan notant. “Les inflacions comencen a donar signes de baixada; un dels motius pels quals a Espanya l’IPC ha baixat tant és l’habitatge i l’impacte dels tipus d’interès”, explica Jordi, que apunta que a Andorra el mercat immobiliari és diferent a l’espa­nyol. “La pujada de tipus està començant a tenir els seus efectes, però el que cal tenir en compte és la inflació subjacent, que és la que no té en compte l’energia ni els productes frescos”, va explicar l’economista, que va recordar que Espanya està per sobre d’Andorra en aquesta matèria.

Previsió per a l'estiu

En aquest sentit, Eduard Jordi va explicar que no creu que de cara a l’estiu la inflació es pugui tornar a disparar arran d’un increment del consum amb l’arribada de les vacances. “Es fa difícil dir-ho, però jo crec que l’impacte de les hipoteques es notarà a les butxaques de la gent, que s’ho mirarà més a l’hora de comprar o d’anar de vacances”, va concloure el degà del Col·legi d’Economistes.

tracking