política migratòria

La CEA celebra que es fomenti la contractació indefinida

Iago Andreu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) valora positivament els requisits de la quota, que facilita que treballadors temporers passin a la quota ordinària. El director de la patronal, Iago Andreu, va posar de manifest que la mesura afavoreix la consolidació de les plantilles i “la contractació indefinida”, i que facilitar l’entrada d’extracomunitaris al mercat laboral ajuda a solucionar la falta de mà d’obra de sectors lligats al turisme com l’hostaleria, perquè “constatem que el mercat comunitari està esgotat, no hi ha persones per treballar al sector serveis”. Una situació que, va assenyalar, pateixen també els països veïns. “És un fenomen que després de la covid s’ha accentuat moltíssim”, va defensar, rebutjant que sigui un problema de les condicions laborals que s’ofereixen al país. Sí que va admetre que el cost de l’habitatge és una dificultat afegida per a la qual s’han de buscar solucions.

Empresaris de l’hostaleria s’han queixat que no es repeteixin les condicions de l’any passat que –via un canvi legislatiu temporal, que ja s’ha esgotat– va permetre que els temporers encadenessin quotes, passant de la d’hivern a la d’estiu i després un altre cop a la d’hivern. Per a la patronal, d’aquesta manera “no es fomenta la consolidació de plantilles i la fidelització”, que consideren que és el camí a seguir i el que ha de contribuir a oferir un servei de qualitat. Andreu, però, va indicar que calen d’altres accions en aquesta direcció, com ara fomentar la formació dels treballadors, per augmentar-ne la capacitació. I va apostar perquè sigui una formació que “a poder ser es faci en hores de feina”, perquè és en benefici de les empreses.

A banda d’afavorir que les plantilles adquireixin més capacitats tècniques, el director de la CEA opina que s’hauria d’afavorir l’aprenentatge del català amb mesures lligades als tràmits migratoris, per exemple, fent més fàcil que un treballador temporer que coneix l’idioma accedeixi a la quota general.

tracking