nou govern

Superministra Marsol

Estarà al capdavant de Presidència, Economia i Habitatge

Conxita Marsol a la plaça del Poble de la capital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La renúncia de Conxita Marsol a ser síndica general tenia un preu alt. A més del ministeri de Presidència anunciat dimarts, la fins ara cònsol major d’Andorra la Vella ocuparà les carteres d’Economia i d’Habitatge, dos elements cabdals durant la propera legislatura. El primer perquè abordarà, entre d’altres, la carpeta de la inversió estrangera en plena negociació amb la Unió Europea i amb el model de creixement sostenible en ple debat. El segon, per l’evident problema de l’accés a un habitatge assequible. D’aquesta manera, Marsol es dibuixa no tan sols com la número dos del proper executiu liderat per Xavier Espot, sinó com un pes pesant en matèries clau dels propers quatre anys. De fet, també hi ha la possibilitat que ella mateixa acabi assumint les tasques de portaveu del Govern, prenent el relleu d’Eric Jover i Cesar Marquina, els portaveus d’aquesta legislatura.

Conxita Marsol ja va ser ministra de Presidència, Comerç i Societats –així com portaveu de l’executiu– durant l’etapa d’Albert Pintat com a cap de Govern. L’arribada en política de la graduada en dret i nascuda a Artesa de Segre (1970) va ser el 2005, quan va ser consellera general i presidenta del grup parlamentari liberal. Després de l’intent fallit en les eleccions del 2009 amb Coalició Reformista, el seu retorn a l’escenari polític es va materialitzar a les eleccions del 2015 sumant-se a les files taronges. Llavors, però, només va estar uns mesos de consellera perquè va renunciar a l’escó per lluitar pel comú d’Andorra la Vella, on va acabar sent cònsol des del 2015 fins aquest mateix any, després de guanyar dos comicis comunals.

Només un conseller per a L'A

Més enllà de Conxita Marsol a la taula del consell de ministres també hi assistirà segur Jordi Torres com a ministre de Turisme i Telecomunicacions, mentre que Raül Ferré ocuparà Ordenament Territorial. També es perfilen com a possibles per fer el salt al Govern el candidat de Canillo Guillem Casal, que ocuparia el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. Trini Marín deixaria Funció Pública per ocupar la cartera d’Afers Socials, mentre que Educació podria acabar en mans de Gemma Riba, si bé la seva opció ha perdut força les darreres hores.

Cal recordar que els moviments del Consell General en direcció al consell de ministres estan supeditats a la decisió que ahir Demòcrates va notificar a Liberals de cedir-li només un conseller, així com un ministeri –molt probablement el de Cultura i Esports– o una secretaria d’Estat. Per tant, el pas de Marsol al Govern fa que el liberal Víctor Pintos accedeixi al Consell General i tanca la porta a un ascens de Marc Galabert, qui ja s’ha mostrat en contra d’accedir a una secretaria d’Estat o a un ministeri, ja que la seva pretensió era ser conseller. Tanmateix, la decisió de DA és ferma i la formació taronja va deixar clar que en cas que L’A no accepti l’oferiment es quedaria amb un conseller no adscrit al Consell General. D’altra banda, també queda pendent dels possibles salts cap a l’executiu per accedir a l’hemicicle el candidat número vuit de la nacional de DA però membre de Ciutadans Compromesos, Manuel Linares, que donaria un conseller més al grup parlamentari de la formació massanenca.

SANDRA CODINA SERÀ LA SUBSÍNDICA

La decisió de DA de només cedir un conseller a L’A va certificar ahir que Sandra Codina es quedarà al Consell General per ocupar el càrrec de subsíndica i completar la dupla amb Carles Enseñat, que serà el síndic general. La Sindicatura la completarà la laurediana Carol Puig, que ocuparà una de les secretaries, mentre que l’altra cadira de secretari, que correspon a Concòrdia, l’ocuparà molt probablement Pol Bartolomé. Pel que fa a les presidències de grups parlamentaris, Mònica Bonell guanya opcions per convertir-se en la presidenta del grup parlamentari demòcrata en la nova legislatura. Un càrrec, però, al qual també tenen opcions el també canillenc Jordi Jordana i la parlamentària encampadana Maria Martisella. Ciutadans Compromesos, que rebrà la cessió de consellers per part de DA per tenir grup propi, estarà presidit per Carles Naudi, mentre que el grup del PS estarà encapçalat per Judith Salazar. A més, la formació tindrà la presidència i la vicepresidència d’una comissió legislativa del Consell. Cerni Escalé serà el president del grup parlamentari de Concòrdia i haurà d’assumir dues presidències i dues vicepresidències de comissions. El grup parlamentari d’Andorra Endavant serà presidit per Carine Montaner i a la formació, amb tres consellers, li correspon, com al PS, una presidència i una vicepresidència d’una comissió legislativa.

Sandra Codina, de groc, durant la nit electoral.

tracking