política migratòria

Uns 1.500 temporers es podran acollir a la quota general

La flexibilització dels requisits permetrà als extracomunitaris que puguin acreditar dues temporades obtenir una autorització

El ministre portaveu, Cesar Marquina, durant la roda de premsa.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar ahir una nova quota general amb 2.709 autoritzacions, de les quals 2.399 corresponen a residència i treball i 310 són per a fronterers. La xifra, com de costum, podrà ampliar-se un 30% si la situació ho requereix, tal com va explicar el ministre portaveu en funcions, Cesar Marquina, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. La novetat és que amb l’aprovació d’aquesta nova quota ja entra en vigor la flexibilització dels requisits que permetrà als treballadors temporers que portin un mínim de dues temporades al país poder-se acollir a aquest tipus de permisos. En concret, la modificació rebaixa de tres a dues les les temporades exigibles en la mateixa ocupació per obtenir un permís de residència i treball sense necessitat d’haver d’acreditar cap experiència suplementària. L’estimació de Govern és que amb la modificació uns 1.500 temporers es podran adherir a la quota general.

L’objectiu de la modificació, segons va indicar el Govern, és regularitzar el nombre de treballadors temporers que han prestat els seus serveis al país durant les darreres temporades i permetre també un bon funcionament de les empreses que requereixin personal. En paraules de Marquina, “la flexibilització permetrà a les empreses andorranes, sobretot al sector serveis, que puguin comptar amb aquest personal”. El ministre portaveu va explicar que la modificació s’ha fet en “comunicació constant” amb les empreses per tal de donar solució als seus neguits, malgrat admetre que “no és una resposta a totes les demandes del sector, però sí una solució per ara”.

Preguntat pels problemes d’alguns treballadors per acreditar la feina feta al seu país d’origen –perquè en la majoria de casos havien cobrat en negre–, Marquina va deixar clar que de moment a aquestes persones no se’ls donarà l’autorització. Amb tot, el ministre va indicar que “hi ha marge d’evolució” i que se seguirà parlant amb el sector, “però ara mateix l’exigència són dues temporades”. “Hem de veure el gruix de persones i les necessitats del sector i estudiar si es pot fer alguna adaptació per salvar aquests casos”, va obrir la porta el ministre sense anar més enllà. Pel que fa als nouvinguts, l’exigència es manté en quatre anys d’experiència acreditable.

El consell de ministres també va aprovar ahir una quota general de 250 autoritzacions d’immigració de residència i treball per compte propi, dels quals una cinquantena són per a professionals liberals i 200 per a altres supòsits. Actualment, s’han exhaurit gairebé totes les autoritzacions previstes en la darrera convocatòria, del novembre passat.

+

u14 casos actius de covid

El Govern va informar ahir que actualment hi ha 14 casos actius de covid. La xifra representa un increment de tres casos respecte de la setmana passada.

Nova universitat

A proposta de la ministra Vilarrubla, el Govern va aprovar ahir la creació i obertura de la Western Europe University, un nou centre privat d’educació superior a Andorra amb formacions relacionades amb la comunicació, el blockchain i la psicologia.

Protocol d’emergència

El consell de ministres va aprovar ahir el nou protocol d’actuació per a la comunicació d’emergència ordinàries amb l’objectiu de prevenir les conseqüències psicològiques associades a l’exposició a situacions de crisi o pèrdues vitals inesperades.

Licitació del nou cap

L’executiu va informar ahir que el consell de ministres va aprovar la licitació dels treballs de condicionament d’un nou centre d’atenció primària (CAP) a Ciutat de Valls.

tracking