cultura

Una vintena de llibres d'autors andorrans aquest Sant Jordi

Les editorials publiquen prop d’una vintena de llibres escrits per autors andorrans

Una vintena de llibres d'autors andorrans aquest Sant Jordi

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En apropar-se la data de Sant Jordi és costum trobar-se amb més novetats literàries que mai. Els escriptors han de sobreviure com qualsevol altre ésser humà funcional i saben que una paradeta amb roses i llibres és massa temptadora. Ara bé, aquest any hi ha hagut un boom de novetats sense precedents i les editorials han publicat prop d’una vintena d’obres escrites per autors andorrans.

La categoria literària amb més novetats és la històrica. Hi ha El camí cap a la Constitució d’Andorra, de Josep Dallerès, El Pirineu oblidat. Memòries de la llum, amb fotografies de Kim Castells i text d’Albert Villaró, i la joia de la corona, Andorra i la Guerra Civil Espanyola, de Pau Chica. Des de la llibreria La Trenca, Pepa Dieguez assegura que l’obra de l’historiador urgellenc ha estat una de les més venudes fins a la data, i valora que “tot i centrar-se en un esdeveniment que va ocórrer anys enrere, continua sent una temàtica molt vigent i interessant per als lectors”.

Les novel·les tampoc podien faltar en el dia de les roses i els llibres. Se’n poden destacar La captura, la novel·la juvenil de Mariona Bessa que va guanyar el Premi Guillem Cifre de Colonya 2022. També Shanghai Andorra, de Joan Peruga i Txema Díaz-Torrent, una obra que gira al voltant de la vida d’Ursula Simpson, una escriptora que va néixer a Xangai però va viure molts anys al Principat. I, per últim, La Torre dels Russos, de David Gálvez, que els llibreters preveuen que sigui un dels altres grans èxits.

En ple debat sobre la supervivència de la llengua catalana, també hi ha autors que han trencat una llança a favor seu. És el cas de Maria Cucurull amb Clava-la. Manual per dir la paraula que toca quan toca, una guia intuïtiva i distesa que explica quines són les paraules correctes per a cada ocasió. O Embarbussaments embarbussats, d’Antoni Rodríguez Barbarà, que el mateix autor defensava en el seu moment que “serveix per descobrir la riquesa de vocabulari de la llengua catalana i evidenciar que hi ha mots i expressions molt divertides i boniques d’escoltar”. Per acabar, entre els llibres de poesia es troba Nuesa d’esperit, de Juli Fernández Blasi, i El que mai et vaig dir, de Noemí Rodríguez. Ara bé, aquesta última no està gaire a favor d’emmarcar el seu llibre dins la prosa poètica i s’estima més referir-s’hi com un conjunt de reflexions personals.

Entre més reedicions, traduccions i novetats, són tants els llibres publicats enguany que resulta gairebé impossible quedar-se només amb un, i Lluís Canal, llibreter de La llibreria, ho defensa: “No podria recomanar un llibre per sobre dels altres. Tots tenen el seu potencial lector.”

Una vintena de llibres d'autors andorrans aquest Sant Jordi

tracking