REPORTATGE

El Consell de cares llargues

Les cares absents seran també una de les qüestions a tenir en compte de cara a la sessió constitutiva d’aquest dimecres, on faltaran habituals com Pere López, Jordi Font i Ferran Costa.

La imatge dels consellers generals de la sessió constitutiva del 2019.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Si bé totes les mirades se centraran el 26 d’abril vinent en les cares noves del Consell General, aquest dimecres també hi haurà els qui ho hauran de veure des de casa. O bé perquè no van aconseguir representació parlamentària el 2 d’abril passat o bé perquè van decidir renunciar a l’escó, justament pels mals resultats obtinguts a les urnes.

Així, si es mira la fotografia de la sessió constitutiva del 2019 amb la que es farà aquest dimecres hi haurà disset canvis (que podrien passar a ser 16 si finalment Mònica Bonell accedeix al Consell General un cop s’acabi configurant el Govern). Òbviament, l’absència més destacada serà la de Pere López, fins ara el màxim rival polític de Xavier Espot i líder del Partit Socialdemòcrata que, precisament, va anunciar que renunciava a l’acta de conseller després dels resultats electorals, on els socialdemòcrates només van aconseguir sumar tres consellers i es van veure superats per la nova formació Concòrdia, lluny de poder plantar cara a Demòcrates. Tampoc no hi serà un altre dels qui va mantenir un frec a frec amb López durant els darrers quatre anys. El president del grup parlamentari Independent –abans el grup parlamentari liberal– Ferran Costa que, com López, ja va ser conseller la legislatura que va arrencar el 2015.

Altres figures habituals en les darreres legislatures tampoc no hi seran aquest dimecres. El grup socialdemòcrata és el que més cares trobarà a faltar. Ni Carles Sánchez (que no va ser en la sessió constitutiva del 2019, però sí que va acabar ocupant un escó al parlament), ni Roger Padreny no ocuparan una cadira després que ja anunciessin que deixaven la formació política abans dels comicis. Tampoc no hi serà Joaquim Miró, que fou conseller del comú de la capital (1988-1991) i president de Nova Democràcia (1997-2000). Encara a les files del PS faltarà un habitual des del 2005 i que havia estat un pes pesant dins el partit: Jordi Font. Conseller durant la legislatura 2005-2009, 2009-2011 i en la darrera, tampoc no serà en el Consell General. De fet, ara fa quatre anys, en la sessió constitutiva del Consell General també hi era, entre la bancada socialdemòcrata, Rosa Gili, l’actual cònsol major d’Escaldes-Engordany i que tampoc no manté ja una relació amb el PS.

Entre les files taronges faltaran cares tan destacables com la síndica Roser Suñé i el qui va acabar sent el ministre de la pandèmia, Joan Martínez Benazet. Dos perfils forts en la darrera legislatura per a DA que ja no hi seran, com tampoc no ocuparan escó Núria Rossell, Ester Molné i Mònica Bonell –que acabarà entrant al Consell General arran dels salts en direcció a l’executiu–. Tampoc no hi serà la subsíndica, Meritxell Palmitjavila, ni una de les secretàries, la liberal (ara d’Acció) Sílvia Ferrer. Ni tampoc hi serà present enguany Jordi Gallardo, que si bé va fer el salt al ministeri, sí que va entrar com a conseller.

Tanmateix, no es pot dubtar que les altres grans absències seran les de Terceravia. Tres consellers –Carine Montaner sí que serà dimecres en la sessió constituent– que no hi seran deixant el buit més important en la figura de Josep Pintat, el president del partit i del grup parlamentari, que va decidir no concórrer a les darreres eleccions generals, cedint així dos consellers nacionals, però també la circumscripció de Sant Julià de Lòria.

PERFILS

Pere López, Expresident del grup socialdemòcrata Amb 51 anys (13 d’octubre del 1971) Pere López ha estat els darrers anys el líder de l’oposició d’Andorra. Després de ser conseller del comú de la Massana (2007-2009) va ser el ministre de Finances del Govern de Josep Bartumeu durant els dos anys que va durar el mandat. Posteriorment, el 2013 va haver de fer front a l’escissió que va viure el PS amb la sortida del mateix Bartumeu i la posterior fundació de SDP. En les eleccions del 2015 va obtenir 3 consellers amb el PS, mentre que en els comicis del 2019 –després d’un acord amb L’A a les parròquies– en va sumar 7. El pitjor moment de López al Consell General va ser el setembre del 2021 quan en una intervenció parlamentària va plagiar el discurs de la formació política espanyola Más País.

Josep Pintat, Expresident del grup Terceravia Nascut el 31 d’agost del 1960 (62 anys), Josep Pintat va començar en política al comú de Sant Julià de Lòria, on va ser, entre el 1988 i el 1991, conseller de finances. Més tard va reemplaçar Joan Pujal, d’Unió Laurediana, i va convertir-se en cònsol major de la parròquia imposant-se en els comicis del 2003 i del 2007. L’any 2015 fa el salt a la política nacional i en les eleccions del 2015 aconsegueix 8 consellers amb Liberals. El 2017, Unió Laurediana decideix trencar l’acord amb Liberals, i Pintat, amb altres consellers generals, decideix escindir-se i es mantenen al consell general com a consellers no adscrits. El 2019 es torna a presentar a les eleccions generals com a cap de llista per Terceravia sumant quatre consellers i imposant-se a la circumscripció laurediana.

tracking