el dia 6 de maig
El Govern no serà representat a la coronació del rei d'Anglaterra
El protocol marca que hauria de ser Gallardo qui assistís a la cerimònia
El calendari de constitució del Consell General i la confecció del gabinet de Demòcrates impedirà que en la gran cerimònia de coronació de Carles III com a rei d’Anglaterra no hi hagi cap representació del Govern. Xavier Espot haurà deixat el càrrec després del 26 d’abril, quan reculli la seva credencial com a conseller general. Carles i Camil·la seran proclamats reis d'Anglaterra de manera oficial el 6 de maig en una solemne cerimònia a l’abadia de Westminster.
Espot farà el jurament com a nou cap de l’executiu com a molt aviat l’11 de maig, per tant, pertocaria assistir a la gran cerimònia a Londres al ministre de la Presidència, Jordi Gallardo. Després de parlar-ne, s’ha decidit que no hi hagi cap representant del poder executiu.
Qui sí que hi serà és el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, tal com ja ha confirmat la Mitra en la seva pàgina web. Vives ja va assistir també als funerals d’Elisabet II.
Quan Espot reculli les credencials com a conseller haurà de deixar d’exercir com a cap de Govern en funcions –per la incompatibilitat que suposa ser conseller i cap de Govern–, fent que l’executiu quedi en mans del ministre d’Economia en funcions, Jordi Gallardo.
El dia 26 es constituirà el nou parlament, sessió que serà presidida per Jordi Jordana (el diputat de més edat de Canillo) i Pol Bartolomé (que serà el secretari en ser el conseller més jove). Serà en aquella sessió quan s’escollirà el síndic general i els secretaris de la judicatura, així com també hi haurà la presa de possessió dels consellers generals.
El 4 de maig serà la data límit per presentar, d’una banda, els grups parlamentaris (n’hi haurà cinc perquè DA cedirà un conseller a Ciutadans Compromesos, mentre que Marc Magallón s’integrarà en els taronges), però també serà l’últim dia per presentar les candidatures a cap de Govern. Tenint en compte que la primera junta de presidents serà el 5 de maig, el primer debat d’investidura es preveu per al dia 9, i s’acabaria l’endemà, el 10 de maig, amb l’elecció del cap de Govern.
LA REIALESA DE TOT EL MÓN SERÀ PRESENT A L'ACTE
El 6 de maig es trencarà una de les tradicions més antigues de la monarquia britànica: cap més membre de la reialesa estrangera no havia d'assistir a la coronació del nou rei, perquè la cerimònia s'entén com un acte sagrat entre el sobirà i el poble. En aquest cas, s'espera l'assistència –encara per confirmar– de reis, reines, prínceps i princeses de tot el món. Tot i així, seran 6.000 convidats menys dels que van assistir a la coronació d'Elisabet II. La coronació serà a l'abadia de Westminster, on han estat coronats 39 monarques britànics des de Guillem el Conqueridor, el 1066. La coronació d'Enric III, el 1216, va tenir lloc a la catedral de Gloucester perquè Londres estava en mans del príncep francès Lluís, que aspirava al tron, i d’alguns barons molt molestos amb el rei Joan, pare d'Enric.