rEPORTATGE

Esforç per retenir el talent

Empreses andorranes comencen a aplicar la setmana laboral de 4 dies com un incentiu per retenir treballadors davant els problemes per trobar mà d’obra

Jordi assegura que en el sector serveis seria més complicat d'aplicar el sistema.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com es pot solucionar la falta de mà d’obra en un sector? I un cop es compta amb el treballador que rendeix, com es pot retenir el talent en una empresa més aviat petita davant d’ofertes d’empreses multinacionals que ofereixen unes condicions quasi impossibles d’igualar?

“Davant una dificultat real que és generalitzada per trobar gent i retenir el personal amb talent en el nostre sector concret vam decidir mantenir el sou i reduir la jornada laboral”, explica Eduard Jordi, soci director d’OCSPS Auditors i Consultors. Una empresa pionera en la implantació de la setmana laboral de quatre dies, que en altres països ja s’ha començat a aplicar i que, si bé podria semblar el contrari, està donant millor qualitat de vida als treballadors mantenint la productivitat de les empreses. “Per ara no ens caldrà contractar més gent, els estudis que vàrem fer abans d’implementar el nou sistema ens deien que augmentava la productivitat”, detalla Jordi, que també reconeix que aquesta és una fórmula que no es pot aplicar a tots els sectors de l’economia del país. “Potser acabarem contractant alguna persona més, però pràcticament la feina que es deixa de fer aquest dia de descans extra s’absorbeix per la via d’una major productivitat”, remarca el soci director. En aquest sentit, OCSPS Auditoris i Consultors fa 18 mesos que aplica aquest sistema després de veure com alguns treballadors rebien ofertes d’altres empreses amb millors condicions salarials. “Va ser una aposta per fidelitzar el personal”, destaca Jordi, que explica que en no poder competir en el camp salarial, la seva empresa va decidir fer una aposta per elements intangibles com podrien ser la formació, la seguretat contractual, la flexibilitat horària, habilitar un menjador per poder dinar, permetre el teletreball... “La gestió de recursos humans és un tema molt complex; és evident que en el marc compensatori hi ha un pes molt important del salari, però no és només el salari”, defensa l’economista, que afirma que cada cop més els treballadors reclamen aspectes que van més enllà de la qüestió salarial, perquè s’entén la feina com un element que ha de formar part de la vida. “Perquè un treballador es quedi hi ha un conjunt de coses imprescindibles, com per exemple crear una bona dinàmica de treball i la gestió que fan els directius, evidentment tot això és molt complex”, sentencia Jordi.

UNA APOSTA CLARA

“Tots els empresaris són conscients que cal retenir el talent millorant les condicions; les empreses necessiten treballadors i volen treballadors que al final donin productivitat, però avui la problemàtica va més enllà, perquè hi ha dificultats reals per trobar treballadors”, assevera Jordi, que considera que “cap empresari no es posa a jugar a buscar rotació de personal perquè has d’anar a buscar sempre mà d’obra; quan vas a buscar treballadors a l’altra banda del món no és per estalviar costos perquè és més costosa la rotació que no pas tenir algú estable”, afirma Jordi.

tracking