Govern aprova els honoraris del saig per fer desnonaments

El saig Xavier Granyó veu “manca de coordinació entre institucions” i lamenta que es van assabentar de la nova funció pel BOPA

El ministre de Finances i portaveu en funcions, Cesar Marquina.SFGA / J. A. VILADOT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres va aprovar ahir el reglament que regula els honoraris del saig pel que fa al desnonament d’ocupants d’habitatges de lloguer que no compleixin les seves obligacions. D’aquesta manera, es podrà fer efectiva la llei aprovada l’1 de desembre passat, que faculta el saig a portar a terme aquesta nova funció però que no s’ha pogut aplicar en no haver-se estipulat fins ara els honoraris d’aquests professionals. El resultat de la nova normativa aprovada serà, així doncs, que es puguin iniciar els procediments de desnonament que s’havien aturat per la mancança de regulació.

El reglament aprovat ahir, a proposta del ministre de Justícia i Interior en funcions, Josep Maria Rossell, modifica l’anterior en aquesta matèria i fixa els barems aplicables a la notificació dels acords, de les diligències i d’altres actuacions del saig en el marc dels procediments i les funcions que defineix la Llei de mesures de protecció, d’estímul del mercat i de governança en l’àmbit de l’habitatge pel que fa a l’entrega d’un bé immoble i el llançament dels ocupants. Segons va explicar ahir el ministre portaveu en funcions, Cesar Marquina, des de l’executiu “s’ha treballat al llarg de les darreres setmanes amb els saigs per trobar el millor encaix possible de les noves atribucions d’aquesta figura”. En aquest sentit, s’ha d’establir encara un protocol de col·laboració amb el ministeri d’Afers Socials per tal de determinar la manera de procedir en el cas que el desnonament afecti, per exemple, famílies vulnerables.

Un dels tres saigs que hi ha actualment, Xavier Granyó, es va mostrar ahir, però, molt crític sobre com s’havia portat a terme el procés que els atorga la facultat de fer els desnonaments. I és que, segons va manifestar, “la manca de coordinació entre institucions va comportar que ens adonéssim de la nova funció via BOPA”. Segons Granyó, va ser a través del Butlletí Oficial quan es van assabentar de les noves tasques que la llei els atribuïa i, a partir d’aleshores, van començar a treballar perquè això fos possible. “Aquesta és una funció que requereix preparació i tenir-ho tot molt ben controlat perquè no parlem de reclamar 1.000 euros, sinó de fer fora una família de casa seva, i això s’ha de fer amb cautela i prudència i tot molt ben fet”, en interès de totes les parts, segons va recalcar el saig. Tot i això, va manifestar que no és la falta de regulació dels honoraris la principal mancança que ha paralitzat els desnonaments, sinó que es requereix també que hi hagi un procediment clar de com ha d’actuar el saig. “Els honoraris no són el tema preocupant, sinó la manca de coordinació”, va insistir.

D’altra banda, Granyó va relativitzar el nombre de desnonaments en espera, que són tres en concret pel que fa al seu despatx i una xifra similar pel que fa als altres dos professionals, i va indicar que un cop publicat el nou reglament es podran iniciar els processos pendents. El ministre portaveu va indicar que el nou reglament entrarà en vigor amb la seva publicació, però no va poder aclarir si hi haurà un BOPA extraordinari per incloure’l abans de dimecres vinent.

MÉS

-Sense mascareta

Les mascaretes ja no són obligatòries ni tan sols als centres sanitaris i sociosanitaris. Això és possible gràcies a la millora de les xifres de la pandèmia, amb només 18 casos actius.

-UNED per als presos

Educació i Justícia i Interior han renovat l’acord amb la UNED perquè els interns del centre penitenciari puguin continuar tenint accés a aquesta universitat espanyola.

-Contractació pública

El nou reglament de classificació administrativa introdueix noves fórmules matemàtiques perquè les empreses que vulguin licitar en puguin formar part i, a més, la vigència serà indeterminada.

-Santuari de Meritxell

Territori i Habitatge ha licitat per concurs nacional les obres per rehabilitar el santuari nou de Meritxell, que implica les obres per a la impermeabilització de les cobertes.

-Barreres de seguretat

El Govern, a proposta de Territori i Habitatge, ha licitat el subministrament i la substitució de barreres de seguretat per a la xarxa viària per portar a terme la renovació durant l’any 2023.

200 EUROS PER LA CONSTITUCIÓ DE L'ACTA

Per la constitució de l’acta, 200 euros, i quan es practiqui fora de l’horari laboral o en festiu, l’import es duplicarà. Les diligències i certificats, 40 euros. L’hora o fracció tindran un import de 100 euros. Aquests seran els honoraris del saig pel que fa a l’entrega d’un bé immoble quan calgui fer la constatació dels danys i desperfectes ocasionats pels ocupants. D’altra banda, hi ha els honoraris derivats de les notificacions dels acords, de les diligències i d’altres actuacions. Així, les notificacions al despatx professional costaran 40 euros, les notificacions del nunci al despatx professional, 10 euros, i al domicili personal, entre 20 i 35 euros.

tracking