REPORTATGE

Dues enginyeres referents

El Centre de Congressos va acollir ahir la jornada de lideratge femení a les TIC, en què van participar les professionals Elisenda Bou i Marta Bertran.

Les enginyeres Elisenda Bou i Marta Bertran durant la jornada.Andorra Telecom

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Són moltes les professions i els llocs de treball que s’han reservat històricament als homes. Per exemple, el sector de la construcció, de la ciència i la tecnologia, de la seguretat i, per què no, els llocs directius. Les darreres dècades, però, les dones han lluitat per obrir-se pas en aquests àmbits més masculinitzats i es pot afirmar que ho estan aconseguint. Els alumnes de secundària del Principat van omplir ahir l’auditori del Centre de Congressos d’Andorra la Vella per escoltar el testimoni d’Elisenda Bou i Marta Bertran, dues dones engi­nyeres referents internacionals en l’àmbit tecnològic.

Andorra Telecom va celebrar ahir la Jornada de lideratge femení al sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), coincidint amb el Dia internacional de les noies a les TIC, una iniciativa de les Nacions Unides per fomentar les vocacions científiques entre les noies. L’objectiu de la parapública era, “a través del testimoni de dues joves enginyeres amb unes trajectòries d’èxit, trencar estereotips de gènere en un àmbit molt masculinitzat i que està patint una manca de representació femenina”, segons va informar a través d’un comunicat. Així, les convidades simplement es van dedicar a relatar la seva experiència i només amb això van fer veure que, amb esforç i superant les barreres que malauradament el sistema imposa, és possible arribar fins on ho han fet elles.

La primera de les convidades va ser Elisenda Bou. És enginyera de telecomunicacions especialista en intel·ligència artificial i sistemes d’aprenentatge autònom. Durant la seva intervenció va fer èmfasi en la importància “que les empreses tecnològiques comptin amb equips diversos per produir una tecnologia que sigui diversa”, defensant així mateix la necessitat que “es visibilitzi d’una manera natural les dones científiques”, i que les nenes i les noies es convencin que les carreres Steam –ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques– “són el futur davant dels reptes de la societat”.

Marta Bertran va ser la segona ponent de la jordana. És enginyera telemàtica i va fer un recorregut per la seva experiència com a alumna fins arribar al Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN), on està cursant el doctorat. Va animar sobretot les noies a provar i equivocar-se, a esforçar-se i estudiar per aconseguir un bon expedient acadèmic, “que després et pot obrir moltes portes i optar a moltes oportunitats formatives i laboral”. Bertran també va animar a introduir als currículums acadèmics dels infants “l’aprenentatge del codi, en un moment en què no existeixen a la ment dels infants cap estereotip amb relació a la tecnologia”.

Els alumnes convidats per Andorra Telecom van poder mantenir, al final de la jornada, un diàleg amb les enginyeres, que van respondre als dubtes dels estudiants.

tracking