pressupost

La despesa en personal al sector públic creix el 22,8% en sis anys

La partida prevista en salaris per al present exercici supera els 300 milions d’euros

L'edifici administratiu del Govern.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La despesa en personal en el sector públic s’ha incrementat el 22,8% els darrers sis anys, segons les dades del pressupost del sector públic per a l’exercici 2023, publicades recentment pel departament d’Estadística. És previst, segons aquest recull, que la partida per pagar els salaris públics d’enguany s’enfili fins a 301,7 milions d’euros, que són 56,4 milions d’euros més del que es va pagar en sous públics l’any 2018. Respecte a l’any passat, la partida de despesa de personal ha crescut el 8,7%, ja que el 2022 es van gastar 277,4 milions d’euros en salaris públics, 24,3 menys que en el present exercici.

Enguany, les administracions públiques –el Govern i els comuns– gastaran 272 milions d’euros a pagar els seus treballadors. Fa sis anys en van gastar 219,6. La partida més important se l’enduen els treballadors de l’Administració central (del Govern i de l’AREB), que perceben en salaris 132,2 milions d’euros. Seran prop de 62,2 milions els diners que aniran a pagar els sous dels treballadors de l’Administració central que estan empleats en les institucions sense finalitat de lucre. Aquí s’inclouen els treballadors del Servei Andor-rà d’Atenció Sanitària (SAAS), que s’enduen la majoria dels diners d’aquesta partida. En total, són 53 milions els diners que s’empren a pagar els salaris dels treballadors del SAAS. Són cinc milions més que l’any passat i setze més que al 2018. En aquests anys els sous a la parapública han crescut el 33,3%.

Respecte a les administracions locals, els comuns tenen previst invertir enguany 62,9 milions d’euros, 5,8 més que l’any passat, a pagar els seus treballadors. Són 12,5 milions més que fa sis anys, un creixement de prop del 25%. El comú que més diners gasta a pagar nòmines és el d’Andorra la Vella, amb 18,4 milions d’euros. El segueix el d’Escaldes-Engordany, que empra 12,2 milions per fer front als sous dels seus treballadors. El comú d’Encamp paga 11,3 milions en despeses de personal, i el de Sant Julià de Lòria, 5,7 milions, que és la mateixa quantitat que gasta la corporació d’Ordino. A Canillo es paguen 4,8 milions en sous públics, i a la Massana, 4,6.

D’altra banda, els sous dels treballadors de la ràdio i la televisió públiques pugen a 3,1 milions.

tracking