interior
En tres anys les càmeres de vigilància arriben a ser 2.000
Els sistemes instal·lats s’han incrementat considerablement al llarg dels últims anys
Les càmeres de videovigilància que hi ha instal·lades al país són cada vegada més nombroses. I és que no són només les institucions públiques les que cada cop confien més en aquest dispositiu per incrementar la seguretat en determinades zones, sinó també els particulars que demanen permís per instal·lar-ne.
Així ho constaten les estadístiques que figuren a la memòria de Justícia i Interior corresponent a l’any 2022, que posen de manifest que si fa tan sols uns anys eren molt pocs els aparells d’aquest tipus que estaven en funcionament, avui dia s’aproximen ja a dos milers, l’any passat n’hi havia 1.899 de registrades.
La disposició transitòria segona de la Llei qualificada de seguretat pública, del desembre del 2018, determinava que una vegada s’elaborés el reglament cor-responent, els titulars de sistemes de videovigilància que estiguessin en funcionament amb l’entrada en vigor de la nova regulació disposaven d’un any per sol·licitar l’autorització del ministeri competent en matèria d’interior o bé per efectuar la comunicació prèvia, segons escaigués.
El reglament relatiu a aquesta matèria va entrar en vigor el 17 de desembre del 2020. Per tant, el termini de regularització de les càmeres de videovigilància existents finalitzava inicialment el 17 de desembre del 2021. Aquest fet va suposar un increment de peticions al llarg del 2021, cosa que va fer que les càmeres registrades en aquest any arribessin a un total de 2.266. L’any anterior, el 2020, les càmeres registrades eren només 154.
El termini per a la regularització de les càmeres es va ampliar posteriorment, de manera que els titulars de sistemes d’aquest tipus que estiguin en funcionament i que no s’hagin registrat al ministeri de Justícia i Interior ho poden fer fins al 31 de desembre d’enguany, tal com preveu la disposició final desena de la Llei qualificada de la Justícia del desembre de l’any passat.
La normativa preveu la creació d’un registre on han de constar les autoritzacions d’instal·lació de càmeres de videovigilància i les comunicacions rebudes referents a sistemes privats que no captin imatges o sons a la via pública o als espais públics o oberts al públic.
Aquest registre conté també les renovacions atorgades, les modificacions i les baixes. Els usuaris disposen d’una sol·licitud específica i un model de memòria explicativa per facilitar la realització d’aquest tràmit. Així, els documents es poden descarregar al lloc web tramits.ad, tal com consta a la memòria del ministeri de Justícia i Interior.