enquesta social

Increment de robatoris als centres comercials

La pressió inflacionista i la pujada constant de preus han provocat un increment dels robatoris als supermercats

Tabac exposat en un centre comercial.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra és un dels països més segurs del món segons nombrosos rànquings, com Travel Risk Map, però això no el deixa exempt del que passa a la resta del món. Com en altres països, la pressió inflacionista i la pujada constant de preus han afectat el Principat els darrers mesos, i els supermercats del país confirmen que els robatoris hi han augmentat. No tant com en altres països, però sí que han notat un lleuger increment. Entre els productes més robats hi ha el tabac i l’alcohol.

Les dades aportades per la policia indiquen que el nombre de robatoris durant el 2022 es va situar en 250. Es tracta d’un centenar més que el 2021, però són bastant menys que els d’abans de la pandèmia. El 2018, per exemple, s’hi van registrar 461 robatoris. De totes maneres, és probable que aquest augment de robatoris durant el 2022 sigui fruit de la pujada de preu sense precedents de la cistella de la compra. D’una banda, els productes són més cars i el Departament d’Estadística ho corrobora, perquè el febrer publicava que els aliments i begudes no alcohòliques van incrementar unes sis dècimes el preu i són actualment un 14% més cars. De l’altra, les famílies tenen menys disponibilitat econòmica perquè tot en general ha pujat de preu i hi ha unes necessitats creades que ens és molt difícil de satisfer. Aquest últim punt potser explica per què els productes més robats als supermercats són d’alta gamma.

El rànquing

El producte més robat als supermercats andorrans és el tabac. A diferència d’altres països, a Andorra la venda de tabac és regulada de tal manera que sigui possible anar a fer la compra de la setmana al supermercat i emportar-se a casa un paquet de tabac. Segurament és això el que el converteix en el producte més de- sitjat pels turistes que tenen la mà un pèl llarga i, en menor mesura, també pels residents. Per fer aquest rànquing, el Diari ha contactat amb diversos supermercats del país i ha comparat les respostes.

Als paquets de tabac els segueixen els licors i les begudes alcohòliques, els perfums, les conserves d’alta gamma com les escopinyes i el foie i, en darrer lloc, el cafè i la xocolata, però no qualsevol, sinó de marques cares. En general, es tracta de productes selectes i, per tant, no són robatoris que es facin per necessitat, sinó per adquirir coses que són fora del nostre poder adquisitiu o que són un simple capritx. En efecte, els supermercats confirmen que quan algun producte es posa de moda hi ha una onada de robatoris entorn seu. Així mateix, segons l’estudi català elaborat per l’empresa STC Nedap, especialitzada a prevenir els furts, corroboren que “robem el que ens agrada, el que no ens podem permetre, o el que ens fa sentir bé”. Alhora, però, també moltes vegades es roben coses “que estan a l’abast”, com ara coses petites i que estan poc protegides. Els supermercats expliquen que sempre hi ha una pèrdua en relació amb els robatoris, però que no poden fer pública.

Els grans magatzems Pyrénées han participat en aquest rànquing i, a diferència dels altres supermercats, han volgut ser citats. Expliquen que el sector de l’alimentació és el que compta amb menys furts i que en el seu cas els productes més desitjats es troben al sector de la moda i de la tecnologia. Ara bé, asseguren que els robatoris que es cometen al Principat no són “ni de lluny tan preocupants com poden ser en altres grans ciutats” i que aquest tipus de delicte “no és un problema gaire preocupant”.

Multa o detenció

Quan un establiment localitza que algú està robant, segons explica la policia, si aquest compta amb seguretat privada truquen els agents de seguretat i retenen la persona fins que arriben. Si no, truquen directament. Amb referència a la condemna, si el preu de cost del que s’ha robat no arriba a 600 euros, el lladre ha de pagar una multa a determinar segons el cas. Si sobrepassa aquesta quantitat, el detenen. El que es quantifica és el preu de cost, no el preu de venda al públic.

ROBATORIS SIMILARS ALS DE CATALUNYA

Resulta curiós, perquè els productes més robats als supermercats andorrans i als catalans són bastant similars. L’empresa STC Nedap, especialitzada en elements de seguretat per combatre aquesta mena de furts, també ha elaborat un rànquing de quins són els productes més robats a les comunitats autònomes espanyoles. En el cas de Catalunya són els següents: licors, conserves d’alta gamma com escopi-nyes del gallet, xocolates, cafè i productes d’afaitar, principalment fulles de les maquinetes i les locions.

tracking