'PARLEM-NE'

Enseñat demana més dedicació i treball als consellers

El síndic reclama evitar pròrrogues innecessàries durant els tràmits d’un text legal

Carles Enseñat, ahir al programa de Diari TV 'Parlem-ne'.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El recentment nomenat síndic general, Carles Enseñat, va defensar ahir al programa de Diari TV Parlem-ne la necessitat de treballar amb més temps els projectes legislatius que puguin entrar a la cambra. En el seu primer discurs com a síndic, Enseñat ja va fer una crida perquè el Consell General recuperés l’espai que es mereix històricament. “El Consell queda com un espai de reflexió, de debat; qualsevol espai que deixa una institució és atrapat per una altra, si el Consell no es proclama com la institució central del debat de voler buscar els grans acord de país...”, va apuntar ahir la màxima autoritat del parlament, que va lamentar que “el 95% de les lleis venen del Govern; els grups parlamentaris també tenen capacitat legislativa, això s’ha de recuperar”. De fet, el síndic –que compta amb una llarga experiència com a conseller– va defensar que les pròrrogues només s’han d’acceptar “si són necessàries; he vist lleis de cinc articles amb 14 pròrrogues... Si es demana perquè és una llei complexa es fa, però si ningú hi treballa i es deixa per desídia dels consellers, no”. En aquest sentit, Enseñat va reclamar als consellers més esforços en el treball parlamentari, però també va reconèixer que cal “posar límits al que et permet el reglament”, fent referència a l’ús del tràmit d’urgència. “Hi ha lleis que són urgents realment. Ha d’haver-hi aquesta urgència i que no sigui per impassivitat; hi ha lleis que han passat a ser urgents perquè quan eren importants ningú hi treballava”, va remarcar.

CASS, SAAS, UE i habitatge

Més enllà d’aquesta qüestió, Enseñat també es va marcar en el seu full de ruta durant els propers quatre anys apropar el Consell General a la ciutadania, així com fer-lo més obert. Una legislatura en la qual el nou síndic va deixar clar que hi haurà quatre temàtiques clau: l’habitatge, la reforma de la CASS, el SAAS i la culminació de la negociació amb la Unió Europea. “Hem de donar resposta a aquests temes abans que siguin urgents”, va insistir Enseñat, que va reconèixer que “hi ha gent que marxa d’Andorra perquè no troba pis”, a més del fet que l’oferta que s’està construint no és accessible a tothom. “Estic segur que hi haurà idees d’actors nous que es posaran sobre la taula”, va insinuar Enseñat amb relació a l’arribada de Concòrdia al Consell General. “Jo espero força de Concòrdia; pel poc que els he conegut he vist que són bones persones i bons andorrans preocupats pel seu país”, va remarcar un Enseñat que també va advocar perquè durant la legislatura es puguin construir consensos més enllà de la majoria, si bé va recordar que “confonem unanimitat amb el consens; cal buscar els acord més grans possibles”, va remarcar.

Sobre l’acord amb la UE, Enseñat veu complicat que es tanqui la negociació aquest any, una qüestió que no li preocupa perquè “l’interès d’Andorra per arribar al millor acord li ha de fer no tenir pressa”. Amb relació a l’avortament va considerar que seran els consellers els que decidiran si aquesta ha de ser la legislatura de la despenalització de la interrupció de l’embaràs, si bé va recordar que “no és una decisió que puguem prendre sols, sinó que és una decisió que s’ha de prendre buscant l’equilibri; fet que no vol dir que no s’ha de fer perquè un actor no vol, però sí buscant una solució”, va concloure Enseñat.

ENSEÑAT ENTÉN LIBERALS I ACCIÓ

D’altra banda, Carles Enseñat també va confirma que hi haurà finalment cinc grups parlamentaris, si bé va apuntar que encara no ha rebut la notificació si finalment hi haurà un conseller no adscrit –seria el liberal Víctor Pintos–. “Puc entendre que L’A vulgui més independència i allunyar-se del Govern per tenir una veu més crítica”, va apuntar Enseñat, que va afirmar que la situació liberal i la d’Acció són pràcticament iguals.

tracking