Consell de ministres

Un brot de covid causa 25 positius a la residència Clara Rabassa

Els afectats han tingut símptomes lleus, tot i que un està a la planta d’El Cedre

El ministre portaveu en funcions, Cesar Marquina.SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els casos actius de coronavirus ascendeixen aquesta setmana a un total de 50, en concret 26 més que ara fa set dies, una xifra molt més elevada que les que es registraven darrerament. Això és conseqüència del brot que s’ha detectat a la residència Clara Rabassa, que ha provocat 25 contagis. El ministre de Finances i portaveu en funcions, Cesar Marquina, va minimitzar, però, les conseqüències del brot, ja que la majoria dels afectats han patit una simptomatologia lleu o pràcticament inexistent, és a dir, molt similar a la d’un refredat. Un dels contagiats, que patia patologies prèvies, ha estat ingressat a la planta covid habilitada a El Cedre perquè pugui rebre atenció de manera més còmoda. Per la seva banda, el ministre de Salut en funcions, Albert Font, ha remarcat avui que la covid com la coneixem avui en dia és "una malaltia menor", recordant però que "no vol dir que les malalties menors no portin el seu perill i un constipat mal vingut en una persona fràgil pot ser tràgic, igual que ho pot ser una grip o la covid". En referència a aplicar noves mesures anticovid, Font considera que "amb la clínica que es presenta em sembla que seria fer pagar a la població unes molèsties que ara no justifiquen".

En aquest sentit, el ministre Marquina va remarcar ahir que no hi ha una relació directa entre el brot i l’eliminació de l’obligatorietat de les mascaretes en els centres sanitaris i sociosanitaris que es va aprovar dimecres de la setmana passada, perquè els primes casos positius ja es van diagnosticar el 24 d’abril. Tot i això, Marquina va incidir en el fet que més enllà de la mesura de Salut de retirar l’obligació de portar proteccions facials als centres sanitaris i sociosanitaris, les residències poden decidir mantenir-les “i a Clara Rabassa en els primers dies les van mantenir”. L’origen del brot no s’ha pogut determinar, ja que en tractar-se de casos lleus és més difícil d’establir la traçabilitat.

El nombre total de casos de SARS-CoV-2 que registra la pandèmia fins a la data d’avui és de 48.015, hi ha hagut 47.806 altes i les defuncions vinculades a la malaltia sumen 159. Fins al moment s’han administrat 161.440 vacunes per fer front al coronavirus (58.197 primeres dosis, 57.568 segones, 43.107 terceres i 2.568 quartes dosis). L’executiu ha recordat que per demanar hora de vacunació s’ha de concertar cita a través el telèfon 821 955 i no es necessària cap prescripció mèdica. Així, des de fa uns mesos per a les vacunes de record –és a dir, les terceres i quartes dosis– s’estan administrant els vaccins bivalents, que han estat fabricats a partir de la soca inicial i de les variants òmicron que han circulat posteriorment amb més freqüència.

+

Subvencions culturals

El ministeri de Cultura ha atorgat les subvencions culturals per al 2023, que beneficien un total de 71 projectes, amb un pressupost de 200.000 euros.

Arranjament fiscal

El reglament de procediments d’arranjament permetrà als obligats tributaris que es puguin resoldre eventuals conflictes en el seu tracte fiscal.

Beques al Japó

Un edicte fixa la convocatòria de beques d’estudi al Japó per al curs 2024-2025. Les sol·licituds s’han de presentar abans del 31 de maig.

Estada a Nova York

Exteriors ha convocat el procés de selecció per fer una estada formativa de quatre mesos a la missió permanent a les Nacions Unides.

REGULACIÓ DEL MEDIADOR EN AL NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

La figura del mediador en el marc de la negociació col·lectiva ja està regulada, gràcies al reglament aprovat ahir pel Govern. Es desenvolupa així el que determinen la Llei de mediació i el Codi de relacions laborals, que preveuen que es pugui designar un mediador perquè pugui proposar a les parts solucions eventuals a les qüestions que es plantegin. El text, segons va remarcar el ministre de Finances i portaveu del Govern, Cesar Marquina, ha estat compartit pels membres del Consell Econòmic i Social, que l’han valorat positivament. Les persones inscrites al registre de mediadors poden sol·licitar al ministeri competent en matèria de treball la seva incorporació a la relació de persones mediadores en el marc de la negociació col·lectiva. A més d’aquesta nova inscripció, els mediadors han de complir una sèrie de deures que queden especificats en el reglament, com ara el fet d’exercir la seva funció amb independència, imparcialitat i neutralitat. La nova normativa també desenvolupa les funcions i la responsabilitat i, en aquest sentit, el mediador ha de facilitar el diàleg i promoure la comprensió entre les parts. El cost de la mediació es divideix en proporcions iguals entre les parts, si no hi ha pacte en contra, segons consta al reglament. Els honoraris es poden convenir lliurement entre les parts.

El CES va valorar positivament el reglament.

tracking