salut

Els metges 'es planten' en les visites per videotrucada

Critiquen que el ministeri de Salut es va precipitar implantant un nou sistema sense fer-ne difusió i que, a més, “no és viable”

Albert Font i Xavier Espot amb representants del col·legi.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des del 16 de gener les visites mèdiques no presencials s’han de fer a través de videotrucada, però el sistema implantat “no és viable”, critica la presidenta del Col·legi de Metges, Meritxell Cosan. La màxima responsable del col·lectiu sanitari deixa clar que no és una qüestió tècnica –tasca de la qual s’ha ocupat el SAAS–, sinó de concepte. La primera queixa és que el ministeri de Salut va aprovar un decret, “però no va fer gens de divulgació”. La conseqüència és que el pacient desconeix el funcionament i espera que el metge el trucarà quan el que rebrà és un SMS per activar una videotrucada. Per tant, relata Cosan, sovint se l’ha de trucar per dir-li que comprovi els SMS rebuts. Després un fet que és molt comú és que el pacient es trobi en una situació en què no pot atendre una videotrucada. El resultat és que, retrata Cosan, la feina s’eternitza i els metges han optat per plantar-se. “No és que ens neguem a fer-les, és com si et diuen que has d’anar en bus a la feina i el bus no passa”, exemplifica la presidenta dels metges.

Cosan lamenta els efectes col·laterals, com ara “l’absentisme laboral, per anar al metge perquè et doni uns resultats dels quals et podria informar per telèfon” o el perjudici per a persones que tenen dificultats de mobilitat i que han d’acudir presencialment a la consulta. Però insisteix que el ministeri “es va precipitar a implementar una cosa que no funcionava”. A hores d’ara, a més, tampoc no ha acabat de funcionar la plataforma de pagament dissenyada.

De trucades se’n poden fer sense penalització, però només les catalogades com a tipus administratiu, que impliquen una tarifa que és la meitat de la visita convencional. Una alternativa que provoca el rebuig frontal dels facultatius, que lamenten els obstacles a la medicina a distància.

tracking