cass

Les sessions de psicologia costaran onze euros a l'usuari

Un 2% de la població es podria beneficiar d’aquest nou servei, que suposarà una despesa d’uns 470.000 euros

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, en la roda de premsa d'ahir.SFGA / J. A. VILADOT

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’atenció psicològica entrarà per la CASS finalment a partir del 17 de setembre. Així ho va manifestar ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la presentació de la regulació de les condicions per al finançament públic de l’atenció psicològica. Els pacients tindran dret a deu sessions i a cinc de complementàries en un mateix any, si així ho estima oportú el metge referent, encarregat de la derivació.

El preu de cada sessió de 45 minuts serà de 45 euros, de manera que l’usuari haurà d’abonar 11,25 euros per cadascuna i la Seguretat Social s’encarregarà de finançar el 75% restant. A la regulació aprovada també es preveu la possibilitat d’un nombre màxim del 50% de sessions no presencials (la primera ha de ser sempre en persona). El càlcul del ministeri és que es podrà beneficiar del servei del psicòleg un 2% de la població del país, fet que suposarà una despesa per a les arques públiques d’uns 470.000 euros. L’ansietat i la depressió, així com els trastorns de la conducta alimentària, seran segurament les patologies més comunes de la visita al psicòleg, segons va explicar Mas. I és que arran de la pandèmia del coronavirus s’han detectat més problemàtiques relacionades amb la salut mental.

Podran accedir a aquest tipus d’atenció les persones de més de tres anys que presentin una patologia en salut mental l’estat de les quals permeti una intervenció psicològica. Tot i això, serà necessari sempre disposar d’una prescripció mèdica expedida pel metge o pediatre referent, el psiquiatre, el metge especialista referent o el metge especialista en ginecologia i obstetrícia. De la mateixa manera, no hi podran accedir aquells pacients que presentin una patologia en fase greu i aguda o patologies complexes, els que tinguin risc de suïcidi, els que siguin atesos amb recursos que ja disposen d’atenció psicològica i els que pateixin alteracions de salut mental lleus i de curta durada. Els actes de psicologia hauran d’estar registrats a la històrica clínica compartida.

Els psicòlegs que ofereixin aquest servei hauran d’estar acreditats pel ministeri de Salut i signar un conveni amb la CASS (es calcula que hi pot haver una trentena de professionals interessats), i les seves intervencions es portaran a terme seguint els protocols de tractament definits i elaborats pel Col·legi de Psicòlegs i validats pel ministeri. A més, per estar acreditat s’haurà de disposar de la formació com a psicòleg clínic o del màster oficial en l’àmbit de la psicologia clínica, o bé demostrar un mínim de cinc anys d’experiència en l’àmbit de la psicologia clínica.

La secretària d’Estat de Salut va expressar la seva satisfacció perquè finalment l’atenció psicològica entri a formar part de la cartera de serveis sanitaris “després de la llarga negociació amb el Col·legi de Psicòlegs”, que fa molts anys que reivindica aquesta iniciativa. Mas va considerar “adequada” la tarifa de 45 euros per sessió, tot i que la CASS va fer una observació al respecte en trobar que era massa elevada si es compara, per exemple, amb França, recordant “la responsabilitat que suposa l’atenció psicològica”. Així mateix, va assegurar que, tal com posen en evidència els estudis, quinze sessions són “suficients” per fer front a les patologies que s’han de tractar en aquest àmbit.

El ministeri farà un seguiment del primer any de funcionament de l’atenció, amb indicadors concrets sobre la seva eficàcia. L’avaluació es farà sobre la base d’indicadors com la reducció del nombre de persones i dies d’incapacitat temporal, la reducció en el nombre d’ingressos hospitalaris o de visites a urgències, l’evolució en el consum de psicofàrmacs i l’evolució de la despesa.

CLAUS

1. Accés amb prescripció mèdica prèvia

Les persones que vulguin accedir a l’atenció psicològica hauran de tenir prèviament la prescripció mèdica del metge o pediatre referent.

2. Un màxim de 15 sessions per any de 45 minuts

Els pacients tenen dret a un màxim de deu sessions anuals, amb la possibilitat de cinc més, i hauran d’abonar 11,25 euros per cadascuna.

3. Avaluació periòdica dels resultats

Salut farà una avaluació global dels resultats de la incorporació dels actes psicològics a la cartera de serveis en finalitzar el primer any i de forma periòdica.

tracking