problemes amb les pob
Educació no descarta anar a la policia per la filtració de l'examen
El responsable és algú del ministeri o de la cadena posterior, però no un professor
El Ministeri d’Educació investiga qui va filtrar l’examen de biologia de les POB i, si internament no se’n surten, no descarten demanar ajuda a la policia. El primer que es va fer des del ministeri, quan es va tenir constància de la filtració, va ser anunciar que la prova quedava sense efecte perquè “no permet mesurar de manera fiable el nivell de desenvolupament competencial en aquesta assignatura” i permetre als alumnes o bé quedar-se amb la nota obtinguda al que anomenen “l’última mirada” -un examen final fet a l’aula- o bé repetir la POB de biologia. El ministeri va justificar la decisió per no perjudicar els alumnes, “sobretot tenint en compte el calendari d’emissió del títol de batxillerat, així com el calendari dels processos d’admissió a l’ensenyament superior als quals estan sotmesos”.
Aquesta va ser la primera actuació i la que s’entenia que s’havia de prendre més ràpidament per no perjudicar els alumnes, que estan en un moment delicat, ja que de la nota de les POB en dependrà la seva entrada a les universitats. Presa aquesta primera decisió, però, el Govern té clar que s’ha de saber qui ha filtrat l’examen i depurar responsabilitats, i no vol deixar passar el temps sense tancar la qüestió.
El ministeri té clar que en aquest cas no ha pogut ser un professor, ja que l’examen que es va filtrar era un document que ja tenia la maquetació oficial del Govern i, per tant, ja havia passat pel ministeri. A més, segons van explicar fonts coneixedores del procés al Diari, són diversos els docents que preparen els exàmens de les POB, de manera que el ministeri no rep un únic examen possible, sinó uns quants, i és un comitè intern el que els avalua i més tard decideix quina de les proves es farà servir. El fet de tenir diversos models serveix perquè el comitè esculli quin serà per a la POB, quin servirà per a la recuperació o per a un alumne que està malalt, o fins i tot a vegades s’utilitzen per a l’any següent. D’aquesta manera, doncs, els docents no poden saber quina serà la prova que finalment es donarà als alumnes. Per tant, el responsable de la filtració ha de ser o bé algú del ministeri o bé alguna de les persones que intervenen en la cadena posterior, com ara els que maqueten la prova, els que la imprimeixen, etcètera.
Sigui com sigui, des del ministeri es vol arribar fins al final i posar la sanció que correspongui a la persona que hagi filtrat el document, no només pel mal que ha fet a la credibilitat del sistema educatiu, sinó també per les dificultats afegides als alumnes als quals se’ls ha anul·lat la prova.
Pel que fa a l’altre incident amb els exàmens, en aquest cas la prova d’anglès de les POBPRO, la situació és molt diferent. En aquest cas ja es coneix la professora que havia fet servir a l’aula un examen molt similar al de les proves oficials, i se li ha obert un expedient per determinar si es va fer o no amb mala fe.