cossos especials

La presó “no té els mitjans ni humans ni tècnics per a una àrea psiquiàtrica”

El sindicat SPA denuncia la precarietat del mòdul, on ara hi ha dues persones internes

El centre penitenciari de la Comella.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Aquesta setmana el Tribunal Superior confirmava els 25 anys d’internament en un psiquiàtric penitenciari per a l’autor confés de l’assassinat d’un empresari d’origen francès el setembre del 2020 a Vila. L’home, d’origen togolés, ja va començar a complir aquest internament quan, a final d’any, el Tribunal de Corts va dictar la sentència de primera instància, en què ja se l’absolvia de la responsabilitat penal en considerar que va actuar mogut per un greu trastorn mental. Va ser traslladat dels espais de la presó convencional als que s’havien habilitat com a mòdul psiquiàtric –a la zona inicialment concebuda com a mòdul de menors– pocs dies abans que la resolució judicial es fes pública. Unes instal·lacions que segueixen generant el rebuig del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA). “Aquesta mal anomenada àrea psiquiàtrica, feta a corre-cuita i d’amagades, no es va posar en coneixement del personal perquè sabien que ens hi oposaríem. No hi ha mitjans ni humans ni tècnics per poder fer una àrea psiquiàtrica”, denuncia el portaveu del sindicat, David Bernaus.

Bernaus deixa clar que “el sindicat està molt a favor que el departament creixi”, però no sense mitjans per fer-ho. I és que remarca les moltes dificultats per cobrir els edictes i diu que “necessitem recursos humans i tècnics per a aquesta nova àrea i no en tenim ni per a cobrir la presó”. Ara mateix hi ha una seixantena d’uniformats, però replica que, tot i que pugui semblar una xifra elevada, la idiosincràsia de la feina –amb permanència les 24 hores tots els dies de l’any–, requereix de recursos humans per cobrir els diferents torns i funcions. La feina, però, cada cop atreu menys gent, ja que la remuneració no és competitiva, i la que atreu sovint tampoc té prou preparació per superar les proves. La conseqüència és que, de la darrera convocatòria, que pretenia cobrir 8 places, només n’han quedat tres candidats. Dos hauran de cobrir jubilacions, i la tercera incorporació serà per a l’àrea psiquiàtrica.

Ara mateix són dos agents penitenciaris els que cobreixen el mòdul els torns de dia i de dilluns a divendres. Els que s’ocupen de les nits i dels caps de setmana són els carcellers que fan custòdia de presos. L’SPA assenyala que no és només que falti personal, sinó que la formació per a tractar els interns és insuficient, tenen dubtes que el protocol o el reglament que empara el mòdul sigui suficient legalment i “els espais no són adequats”. Ara, a més, hi ha la circumstància que hi ha un segon intern, i això ha obligat a improvisar encara més amb els espais, denuncien. Bernaus va apuntar que, mentre que un ocupa l’apartament que es va habilitar al seu dia per a visites familiars a menors empresonats, l’altre s’està en una cel·la de menors. “No són les mateixes condicions, no tenim espais, i d’això se’n diu àrea psiquiàtrica”, denuncia el portaveu sindical.

Bernaus conclou que “no podem garantir coses que hauríem de garantir, com que aquestes persones tinguin una vida digna, les necessitats cobertes, la seguretat, perquè ni els espais són adequats, ni els mitjans tècnics són suficients ni tampoc el protocol”. En el cas de l’autor confès del crim de Vila, s’han cercat alternatives, com ara el seu trasllat a França o Espanya, però sense èxit.

tracking