restauració
100 euros al mes
La restauració assegura que cada cop es deixen menys propines, i ho atribueix a la crisi econòmica, la inflació i la manca de costum.
Que les propines no fan més que disminuir és un fet, i el sector de la restauració ho corrobora. El Diari ha consultat diversos bars i restaurants del país, i tots ells coincideixen que no superen els 100 euros de propina al mes, quan anteriorment la xifra podia ser el doble o el triple. “Els clients cada vegada donen menys propina”, assegura Conchi Gómez, responsable del bar Els Manyos, situat a la capital, i afegeix que noten que ha disminuït sobretot des de fa un any.
La restauració apunta a diversos motius que respondrien a aquesta davallada de les propines. En primer lloc, els bars i restaurants assenyalen la crisi econòmica que afecta mundialment i la inflació que s’ha fet notar els darrers mesos arran de la pandèmia i de la guerra de Rússia i Ucraïna. Tot plegat afecta el poder adquisitiu de les famílies, que es veuen obligades a pensar-se dues vegades si deixar o no propina; i, en cas de deixar-ne, quant es poden permetre.
En segon lloc, els establiments expliquen que fa anys els clients acostumaven a pagar en efectiu, i els diners de canvi que sobraven els donaven als cambrers com a propina. Ara bé, avui dia la targeta de crèdit és la forma més habitual de pagar, i la propina habitualment s’oblida. “Potser algú et diu que cobris un euro o dos més quan paguen amb targeta, però no és habitual”, afirmen els del bar Els Manyos. En tercer lloc, els bars i restaurants apunten a una falta de consum. Donar propina és una cosa que les generacions passades estaven molt acostumades a fer, però no les noves generacions.
Les propines no funcionen igual a tot arreu. Hi ha països on hi ha lleis que les regulen, com per exemple als Estats Units, on és obligatori deixar propina per complementar els baixos salaris dels professionals de l’hostaleria. Tanmateix, a Andorra i la majoria dels països, deixar aquests diners extres o no és optatiu. “Per una part, penso que estaria bé que la propina fos obligatòria, però per l’altra crec que és molt personal. Ha de ser una cosa que decideixi cadascú depenent, per exemple, de la qualitat del servei”, explica Nerea Rubio, del bar restaurant Las Vegas, i afegeix que és conscient que “a dia d’avui, no tothom es pot permetre deixar propina”.