nova cobertura de la cass

Enuig dels psiquiatres pel preu de visita dels psicòlegs

El fet que el preu de la visita sigui superior al dels psiquiatres ha generat el malestar del col·lectiu sanitari

La presidenta del Col·legi de Metges, Meritxell Cosan.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La visita al psicòleg estarà coberta per la CASS a partir del setembre, després d’anys de reivindicacions del col·lectiu. Però els 45 euros que costarà la visita (un 75% estarà finançada per la CASS) han generat un fort malestar en els psiquiatres convencionats que, després de l’increment aprovat pel Govern el mes de març, tenen una tarifa per visita de 40,17 euros. “Al seu dia vam fer l’apreciació, quan estàvem negociant les nostres tarifes i quan se’ns va presentar la dels psicòlegs, però el ministeri va tirar pel dret”, exposa la presidenta del Col·legi de Metges, Meritxell Cosan. “La visita del psiquiatra s’ha apujat, però continua cobrant menys que el psicòleg, quan tenen dotze anys de formació i una responsabilitat que no és la del psicòleg”, argumenta. La màxima representant dels facultatius deixa clar que parla des del respecte a la tasca del psicòleg i la seva rellevància en l’atenció a la salut mental, però insisteix que la diferència “no ha estat ben vista ni pel Col·legi de Metges, i així es va dir al ministeri, ni pels psiquiatres”.

La CASS va emetre un informe en què s’oposava a la tarifa plantejada. Fonts del consell d’administració van indicar que també es va posar en dubte que fos superior a la d’un metge especialista en salut mental, i en general a la de qualsevol especialista (el preu en aquest cas és de 32,36 euros), malgrat l’argument que seran consultes de 45 minuts, perquè “una visita a un especialista no saps si serà de 10 minuts o de 60”. Els informes del consell d’administració, però, no són vinculants, i dijous la secretària d’Estat de Salut va defensar que la tarifa era “adequada”.

EQUIPARACIÓ

Les tarifes mèdiques s’han revisat a l’alça aquest any, després d’anys congelades, i el Col·legi espera ara que es puguin indexar amb el cost de la vida, però especialment que el preu de l’atenció primària s’equipari al de les visites d’especialistes. “El primer que ens sembla de rigor és que s’equiparin, perquè la formació és la mateixa avui dia, avui tots som especialistes, en el cas dels capçalera ho són en atenció primària i comunitària”, defensa Cosan. De fet, el compromís de l’executiu en les trobades anteriors a les eleccions és assolir la igualtat en quatre o cinc anys. Però el Col·legi també reivindica que, en línia amb el que es fa a França, els facultatius de primària tinguin un plus per pacients “pluripatològics”. Ho justifica perquè “no és just que cobri el mateix un capçalera que té el cinquanta per cent de pacients per sobre dels 60 anys que un que tingui menors de 30, que es fan una analítica i, si tot està bé, ja està”.

L’aspiració és que es reculli per llei que les tarifes es revisin amb l’IPC. Els metges van justificar la demanda amb dades perquè “ve-uen el que facturem per la CASS, però no les despeses, el que suposen els riscos laborals, ara la protecció de dades. Les tarifes no pujaven des del 2008, i els lloguers no són els de llavors, ni el sou del personal ni els preus del material”. L’administració els demana reduir actes mèdics, però Cosan replica que “els hem intentat explicar moltes vegades que no depèn de nosaltres” perquè, exposa, les guies clíniques cada cop indiquen més proves, més actes, per corroborar diagnòstics.

COBRAMENT A 7 DIES QUAN ES GENERALITZI EL TERCER PAGADOR

Col·legi de Metges i CASS rubricaven a final de març el nou conveni després de mesos de negociacions. Un dels esculls va ser el cobrament dels actes de tercer pagador, quan el pacient només abona al prestador allò que li pertoca i és la CASS qui ha d’abonar la resta al prestador. “Volien passar-ho a gairebé dos mesos vista i ens ho van negar”, indica Cosan. El col·lectiu argumentava els problemes pel que fa a comptabilitat per a les consultes, però també els derivats de no saber si un pacient té o no Seguretat Social i les dificultats econòmiques que suposaria per a un metge que tot just comença l’activitat en règim liberal. Finalment, el conveni preveu que. un cop generalitzat el tercer pagador –ara ajornat al 2024–. tots els metges cobraran en un termini no superior a 7 dies. Fins llavors, els referents –que ja funcionen amb tercer pagador–seguiran cobrant a 7 dies, mentre que en el cas dels especialistes el termini s’allarga fins, com a màxim, els 14. El conveni també recull la retribució extra ja prevista per als referents. Però les condicions s’han d’establir a través d’un reglament encara pendent. MÉS NOVETATS Informes de negatives Una altra reivindicació assolida és que la CASS informi els metges quan denega a un pacient el pagament d’una prova que no és a la cartera de serveis. I és que, de vegades, “el pacient creu que si no l’hi paguen és que no cal fer-la”. Defensar postures Metges i CASS comparteixen una comissió de seguiment del conveni que si hi ha desacord ha d’elevar la qüestió al consell d’administració per al desempat. El conveni fixa ara que els metges puguin defensar davant el consell la seva postura.

tracking