rEPORTATGE

Un visitant especial

La llei permet que gossos pigall o d’assistència acompanyin els seus amos en l’estada a l’hospital, cosa que ha aprofitat un pacient aquest mes

Julio Martins amb el seu gos d'assistència, el Max.SAAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell va tenir a principis d’aquest mes de maig un visitant molt especial. I és que un gos d’assistència, que respon al nom de Max, va acompanyar el Julio Martins mentre va estar ingressat al centre per rebre tractament. No era la primera vegada que Martins anava amb el seu animal a unes instal·lacions sanitàries, sinó que ja ho havia fet en una altra ocasió anteriorment, a Barcelona, i va voler repetir una experiència que li va resultar molt satisfactòria.

La Llei de tinença i protecció dels animals, modificada el 2012, reconeix l’activitat desenvolupada pels gossos pigall i d’assistència, que són de gran ajuda per als seus propietaris per fer tasques quotidianes. En concret, es permet a aquests animals, per exemple, l’entrada a establiments públics i als mitjans de transport. I és que aquests gossos són d’una gran utilitat per a persones amb algun tipus de discapacitat i per a aquelles que han de seguir alguns tractaments terapèutics. Per aquesta raó, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) no va tenir cap inconvenient en respondre positivament a la demanda de Martins d’estar acompanyat del seu animal mentre hagués de ser a l’hospital. Els únics requisits són que, evidentment, s’han de respectar sempre les normes de convivència i d’higiene que estiguin estipulades, i prèviament s’ha de comunicar aquesta voluntat als responsables del centre. A més, el gos ha de comptar sempre amb el reconeixement de l’Administració, i ha d’haver-hi una petició prèvia del pacient a Atenció a l’Usuari. Des del SAAS es recorda, però, que, tot i això, s’ha de tenir en compte que hi ha determinades zones de l’hospital a les quals no poden accedir aquests animals per raons de seguretat, com, per exemple, les àrees quirúrgiques.

Els avantatges per als amos d’aquests gossos són clars, ja que, en no haver-hi una separació de l’animal, els pacients gaudeixen a l’hospital d’unes condicions el màxim de semblants a les que tenen en la vida diària. La possibilitat de quedar-se amb el gos és molt ben rebuda pels usuaris, que en general són persones molt conscienciades que no causen cap tipus de problema dins de l’hospital, segons expliquen des del SAAS.

Com assegura Martins, estar amb el Max durant el tractament l’ha ajudat a recuperar-se amb més celeritat i en millors condicions, motiu pel qual recomana l’experiència a altres persones en la seva mateixa situació. “Tots dos hem estat molt ben tractats, i psicològicament ajuda molt estar amb el teu gos”, manifesta.

tracking