rEPORTATGE

Del Quebec a Andorra

El festivall Ull Nu engega amb la projecció de la pel·lícula ‘Bungalow’, dirigida per Lawrence Côté-Collin

Lawrence Côté-Collin.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

"La vida és política i una de les coses que més m’agraden al món és fer política a les meves pel·lícules”, comenta la directora i guionista Lawrence Côté-Collin mentre s’acomoda les sabatilles lluminoses que ha triat per la jornada d'entrevistes. La desena edició del Festival Ull Nu dona el tret de sortida aquest vespre amb la projecció de la pel·lícula Bungalow, dirigida per Côté-Collin. Es tracta d’una de les set produccions que ha facilitat el Festival Cinemania del Quebec, amb el qual Ull Nu col·labora per primer cop per tal d’estendre la influència al cinema francòfon internacionalment.

Bungalow explica la història d’una parella que acaba de comprar un apartament i que està a punt de reformar-lo per convertir-lo en la casa dels seus somnis. Tanmateix, res no surt com estava previst, sobretot pels problemes econòmics que se’n derivaran. “El film és una crítica al somni americà", afirma la directora. Ella mateixa ha viscut en primera persona com és sentir-se pressionada per tenir una casa gegant, un marit, dos fills, tres gats i passar una setmana de vacances a Cuba. Però no ha seguit aquest camí perquè no correspon al que ella vol aconseguir a la vida. “Els dos protagonistes de Bungalow s’entesten a arribar al desitjat somni americà i acaben comprant una merda de casa perquè no tenen els diners suficients”, narra la directora. "Només per encaixar".

Côté-Collin fa 20 anys que es dedica al món del cinema, però abans va estar immersa en la política del Quebec. Confessa que va ser una etapa difícil, perquè des del principi sabia que ella era “un lluitadora, no una política”. És per això que aviat va abandonar la vida política i va decidir fer de les seves pel·lícules un altaveu per parlar sobre “les grans qüestions que afecten la societat”.

Una altra de les produccions que el Festival Cinemania del Quebec ha cedit al Festival Ull Nu és Gaby les collines, de Zoé Pelchat. Pelchat va començar als 24 anys dirigint vídeos de música, va dedicar-se una temporada a la publicitat i aquest és el seu segon curtmetratge. La protagonista és la Gaby. Té tretze anys i, com fa cada estiu, viatja a les illes de la Magdalena per passar unes setmanes amb el pare. Aquesta vegada, però, alguna cosa és diferent: ha passat la pubertat i ni ella ni els altres la veuen amb els mateixos ulls.

“Quan ets adolescent el teu cap segueix funcionant con el d’un nen, però el teu cos esdevé el d’un adult”, explica Pelchat. La intenció del curtmetratge és donar visibilitat a aquest canvi i fer veure als adolescents que no estan sols. Per aquest motiu, quan acabi la ronda de festivals pels quals ha de viatjar el curtmetratge, la directora té pensat penjar-lo a YouTube o a altres plataformes i que així estigui disponible per a tothom. Així mateix, Gaby les collines tracta el tema de la sexualització a edats precoces i com afecta sobretot les noies: “Hi ha nois adolescents que pateixen aquesta sexualització, però en el cas de les noies adolescents totes la pateixen.”

Totes les pel·lícules que es projectaran al Festival Ull Nu tenen subtítols en català. La projecció inaugural de Côté-Collin tindrà lloc a les 19 hores al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

Zoé Pelchat

tracking