Discurs d'investidura

Espot proposa pactes d'Estat per la UE i les pensions

El candidat demòcrata ha obert els acords en el seu discurs d’investidura a les formacions que no estiguin al Consell General i al sector socials

Xavier Espot durant el discurs d'investiduraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat a cap de Govern Xavier Espot ha obert aquest matí el debat d’investidura amb dues propostes clares. Dos pactes d’Estat que permetin buscar consensos amplis en matèria de l’acord d’associació amb la Unió Europea i, un de segon, per a la reforma del sistema de pensions. Així, Espot ha apuntat que si bé aquestes qüestions no és que tinguin més importància que d’altres temàtiques més urgents, com la problemàtica de l’habitatge, són temàtiques que tindran un impacte clau en el futur del país i en els quals també es poden assolir majors consensos. "Tot és millorable i de tota experiència se n’ha de treure alguna lliçó", ha reconegut Espot que ha deixat clar que "el passat no té perquè influir en el futur".

De fet, Espot ha deixat clar que "ha de ser un acord polític que vagi més enllà del Consell general" motiu pel qual el candidat a cap de Govern ha obert la porta a Liberals i a Terceravia, però també als actors socials.

Sobre la qüestió de la UE, el demòcrata ha apuntat que "les demandes d’Andorra han estat ben rebudes perquè són demandes equilibrades i justificades" i ha defensat que "l’acord d’associació és el punt d’entesa entre els que volen més relació amb la UE i els que es miren aquest procés amb recels". En aquest sentit, Espot ha remarcat que aquests recels “no són pors són realitats” perquè ja fa temps que les empreses andorranes competeixen a nivell internacional, motiu pel qual el taronja ha remarcat que “el debat hauria de ser com ho farem per diferenciar-nos, per competir”.

En relació a la reforma de la CASS, el candidat a cap de Govern ha reconegut que la Caixa Andorrana de Seguretat Social “ha tingut un paper central en el model d’Estat; el nostre país va començar a ser un Estat del tot irreversible el 1968”. Així, Espot ha remarcat la necessitat d’incrementar de forma progressiva les cotitzacions per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions.

tracking