reacció a les crítiques

Font rebutja que es comparin les tarifes de psicòlegs i psiquiatres

Admet que pagar per acte és “antinatural” i que cal evolucionar per fer-ho per procés

El ministre de Salut en funcions.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“La psiquiatria i la psicologia són dues missions diferents, voler-les comparar i, a més, voler-les comparar tarifàriament és una manera de quedar curt dins de la valoració d’aquestes dues professions, són complementàries.” El ministre de Salut en funcions, Albert Font, va respondre així al malestar que ha generat el fet que el preu fixat per a la visita del psicòleg un cop entri per la CASS sigui de 45 euros, quan la tarifa fixada per a la visita del psiquiatre és de 40,17 euros. Font va assegurar que entén els dos posicionaments: el dels psicòlegs perquè opina que 45 euros per una visita de 45 minuts “és just, no pot ser titllat d’exagerat o aberrant”, i també el dels psiquiatres, que argumenten que tenen més responsabilitat en tant que metges especialistes que prescriuen tractaments farmacològics. Així que més enllà de rebutjar comparacions tarifàries, el que va admetre és que la manera de definir el cost de la salut està desfasat i que cal una evolució.

“Aquesta hiperespecialització des les tarificacions sanitàries fins a l’acte pur no és una manera natural d’avaluar el cost de la salut”, va assenyalar el ministre en funcions. El futur ha de passar per pagar per procés mèdic, “tarificacions més altes però menys, penso que ha d’anar per aquí, no pas entrar en un debat que si l’acte d’un i de l’altre”.

Font va indicar que en molts països ja s’està evolucionant en aquesta direcció i que a Andorra s’ha començat a treballar en els actes de fisioteràpia, i ho va exemplificar a pagar per un procés de reeducació de l’esquena i no per cada actuació separadament. “Però és un oceà de treball, és tornar a reescriure la nomenclatura”, va admetre.

"REAJUSTAMENTS" PER SOLICIONAR EL CONFLICTE DEL TRANSPORT SANITARI

El canvi d’adjudicatari del transport sanitari assistit continua sent font de conflicte entre l’empresa i el personal. La nova concessionària, l’UTE Andorrana de Transport Sanitari, havia d’assumir la plantilla de l’antiga i Albert Font va resumir el problema que “la subrogació del personal s’ha fet en uns termes que encara són objecte de discussió, hi ha posicionaments diferents entre el que interpreta l’adjudicatari i el que interpreta el personal”. El ministeri de Salut ha treballat amb les dues parts i també ho ha fet Economia, que és qui té les competències en matèria laboral, i “s’ha anat avançant”. Però Font va admetre que “en alguns aspectes costarà avançar perquè potser s’hauran de fer alguns reajustaments que s’hauran de parlar amb les parts implicades, penso que és la clau de l’èxit”. Serà una tasca que haurà d’assumir qui el succeeixi al capdavant de la cartera perquè “ara, a final de mandat, no tinc ni la llibertat ni la llicència d’imposar o provar aquests reajustaments”. En tot cas, es va mostrar optimista perquè “ningú vol sabotejar res”, i va recordar que “estem dins de l’àmbit d’un concurs, d’una adjudicació i aquest concurs té unes clàusules i les hem de respectar, si no es podria impugnar, que seria el pitjor”.

tracking