LES TRANSACCIONS IMMOBILIÀRIES BAIXEN UN 13,3%

La venda de pisos s'alenteix per l'increment dels preus

Els tipus d’interès a l’alça i l’augment dels preus ha comportat una disminució en la compra de vivendes el primer trimestre de l’any

Els habitatges s'han continuat encarint durant el primer trimestre de l'any.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El sector immobiliari està constatant darrerament que els compradors s’ho pensen més a l’hora de decidir-se per l’adquisició d’un habitatge i hi ha “menys alegria” al mercat. I és que els pisos són cada vegada més cars, fins al punt que el preu del metre quadrat ha pujat més del 15% en el primer trimestre de l’any, i els tipus d’interès continuen augmentant, fet que provoca que les hipoteques s’encareixin i ja no sigui tan atractiu optar per la compra enfront del lloguer.

Aquesta sensació de cert fre en les vendes està corroborada per les dades que ahir feia públiques el departament d’Estadística, segons les quals durant el primer trimestre d’aquest any s’ha produït una davallada de les transaccions immobiliàries del 13,3%, en relació amb el mateix període de l’any anterior. El nombre de béns transmesos ha baixat un 31%, passant en concret de 1.565 operacions fa un any a 1.080 els últims tres mesos. I en el cas dels darrers dotze mesos la reducció és de l’1,3% en la quantitat d’operacions i del 3,7% en el nombre de béns venuts. La disminució és generalitzada en tots els tipus d’immobles, amb quasi un 20% per sota en pisos, habitatges unifamiliars i edificis, i només creix la venda de locals comercials, que ha acumulat una pujada del 83,3% entre el gener i el març d’aquest exercici.

Pel que fa a l’encariment dels habitatges, continua aquest any amb una pujada del preu de venda per metre quadrat dels pisos del 15,5% en el primer trimestre en comparació amb el mateix període del 2022 i d’un 12,8% respecte al darrer trimestre de l’any anterior. Fa dotze mesos el preu mitjà per metre quadrat dels pisos era de 3.431 euros i ara s’ha incrementat fins als 3.961,8. L’augment és del 12,8% si es comparen els preus amb els de l’últim trimestre del 2022.

L’informe indica que si es té en compte el preu de pisos, habitatges unifamiliars i edificis, l’augment acumulat del metre quadrat aquest any és del 18,3%, ja que es passa dels 3.017,8 euros del primer trimestre del 2022 als 3.569,5 al primer trimestre 2023. De moment, les immobiliàries no estan gaire preocupades per l’“alentiment no gaire pronunciat” que s’està veient aquests últims mesos en les vendes. De fet algunes dubten fins i tot que hi hagi cert fre en les transaccions, tot i que acaben admetent que com a mínim ara “hi ha menys alegria”. I és que aquesta tendència a la baixa de les vendes s’està veient només en els pisos d’un valor de fins a 400.000 euros, que són als que habitualment poden accedir els residents, mentre que els d’un preu superior, adreçats als compradors estrangers, continuen tenint molt bona sortida. “Abans era molt més fàcil hipotecar-se, però ara alguns clients quan van al banc ja no tornen per les condicions que els posen”, explica el responsable d’una immobiliària. El directiu d’una altra empresa del sector explica que el que els preocupa, més que la falta de clients, que ara per ara tampoc constaten, és la manca de producte que hi ha al mercat. “Fins que s’acabin les obres que estan en marxa hi ha feina, però no sabem què passarà després a partir de final d’any”, assenyalava el responsable d’una altra immobiliària.

INTERÈS PER CONÈIXER LES CONDICIONS DELS AVALS QUE CONCEDEIX EL GOVERN

El programa d’avals del Govern per facilitar la venda d’habitatges està aixecant cert interès entre la població. Segons expliquen fonts del sector, les condicions amb què es donen actualment les hipoteques fan “una mica de por”, fet que està originant que moltes persones s’interessin per la iniciativa que va ser presentada per l’executiu. “Hi ha molta gent que s’ha interessat perquè el programa suposa, per exemple, una ajuda per als més joves”, han assenyalat. Tot i que les consultes són relativament freqüents per informar-se de les condicions que s’han de complir, les immobiliàries posen de manifest que quan es llegeix la lletra petita es veu que “no gaire gent” pot accedir als avals de l’Administració. El programa té com a objectiu proporcionar avals per assumir el 20% del cost d’un pis a les persones que comprin un habitatge per primera vegada i que el destinin a vivenda habitual i permanent. El Govern pagarà, a més, un màxim de 3.050 euros anuals pels interessos financers. Un requisit que s’ha de complir, però, és que la renda disponible ha de ser d’un mínim de 2.000 euros.

tracking