pandèmia

Salut no “abaixa la guàrdia” amb la covid i mantindrà la vigilància

Albert Font afirma que es mantindrà la vigilància activa i la promoció de la vacunació

Un dels stoplabs que van funcionar per fer proves diagnòstiques.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar divendres la fi de l’emergència per la covid-19, “una notícia que tots esperàvem sentir” i que converteix el SARS-CoV-2 en una malaltia infecciosa més un cop “ja té una traducció clínica bastant atenuada, segueix sent una malaltia i seguirà matant, però no té la perillositat de l’inici”. El ministre de Salut en funcions, Albert Font, va valorar ahir l’anunci de l’OMS i la seva traducció a la pràctica, que “en temàtica sanitària no canviarà gaire”. “La política sanitària seguirà sent la mateixa, vigilar, promoure plans de vacunació, incentivar la població a mantenir la prudència. La malaltia queda i especialment amb les persones vulnerables caldrà ser primmirat”, va manifestar Font, que va insistir que “no abaixem la guàrdia” perquè “no deixa de ser una malaltia, sí una alerta sanitària”.

A efectes pràctics, el que sí que es deixaran de donar de manera sistemàtica són dades de l’afectació, que des de fa mesos es facilitaven un cop per setmana a la roda de premsa posterior al consell de ministres. I aquesta setmana els membres de l’executiu en funcions també han de decidir quina conseqüència té la fi de l’emergència sanitària mundial en el decret de mesures que s’ha anat prorrogant, però que s’ha anat afeblint amb el pas del temps. De fet, amb l’aixecament de l’obligatorietat de les mascaretes en centres sanitaris i sociosanitaris es posava fi a la darrera gran restricció. La protecció facial es mantindrà perquè “són un instrument de prevenció i seguiran existint, ara bé, des del Govern no obliguem en general”, va apuntar el ministre en funcions.

Font va indicar que les darreres dades actualitzades apuntaven una seixantena de casos del virus actius, però no hi va aprofundir perquè va admetre que les xifres ja no són una radiografia de la realitat, perquè “hem detectat els casos que hem buscat, les dades ja no tenen el pes específic que havien tingut abans”. El darrer brot comunicat afectava la residència Clara Rabassa i ara també s’han detectat contagis al geriàtric Sant Vicenç d’Enclar. El titular de Salut en funcions va indicar que possiblement tenen connexió perquè hi ha personal compartit entre ambdues residències, però va indicar que en tots els casos o són “sense simptomatologia o molt menor”, certificant que l’afectació de la patologia té poc a veure amb el que succeïa en els moments més complexos de la pandèmia i que “els brots ara ja arriben a ser quasi bé unes exploracions més estadístiques” . Una conseqüència de l’elevada immunització de la població a través de la vacunació o d’haver superat un contagi.

RECORD

En la que va ser la seva darrera compareixença de premsa com a ministre responsable de Salut, Albert Font va voler tenir un record “per les víctimes d’aquesta pandèmia, no d’aquesta malaltia perquè seguirà fent víctimes”, i també un reconeixement “per a totes les persones que hi han lluitat en contra” –es va referir al seu predecessor, Joan Martínez Benazet, que va capitanejar la gestió sanitària en els moments més complexos– i pel civisme i la cooperació que va caracteritzar el comportament de la societat andorrana.

Les concrecions sobre l’impacte de la pandèmia a Andorra i arreu del món, per exemple quantes víctimes ho van ser pel virus o van ser difunts que tenien el virus, Font va augurar que “serà objecte de molts estudis, segurament en tots els àmbits, sanitari, econòmic, però penso que ens cal molt temps d’espera per treure’n l’entrellat”.

tracking