sessió d'investidura

Escalé vol un sistema de quotes “estricte” per frenar l'especulació

Concòrdia proposa potenciar els quarts i rebaixar els anys per a la nacionalitat

Un moment del parlament de Cerni Escalé al Consell General.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El candidat de Concòrdia a cap de Govern, Cerni Escalé, va reprendre ahir al matí el discurs amb normalitat després que dimarts s’hagués de suspendre la sessió per la seva indisposició. El conseller va iniciar de nou el parlament allà on es va veure obligat a deixar-lo, fent especial èmfasi en la problemàtica de l’habitatge. “Un país que perd les persones i el territori és un país que està perdut”, va deixar clar Escalé, que va proposar “limitar la inversió estrangera mitjançant l’establiment d’un estricte sistema de quotes que limiti el nombre d’immobles que poden ser comprats per persones que no viuen ja al nostre país”. L’objectiu de la mesura, juntament amb d’altres, com ara augmentar l’ITP del 4% al 10% per a totes les operacions en les quals l’immoble no estigui destinat a primera residència, és rebaixar el preu dels pisos. “Amb l’actual permissivitat en la construcció són aquells que practiquen el capitalisme salvatge els que especulen i els que no tenen miraments en l’impacte de les noves construccions, els que s’enriqueixen”, va manifestar. La formació també proposa en aquest sentit augmentar “el percentatge de cessió” quan es concedeix un permís de construcció i rebre’l “en espècie en forma de pisos construïts” per tal d’evitar “guetos” i de “reforçar la convivència entre persones que tenen ocupacions i economies domèstiques variades”.

D’altra banda, Concòrdia també s’ha posicionat a favor de rebaixar els anys per obtenir la nacionalitat, dels vint actuals a quinze, i s’ha mostrat favorable a la despenalització de l’avortament, primer, i a la seva legalització, després. “És una qüestió no solament de drets socials, sinó també de dignitat i d’imatge internacional del Principat. De fet, moltes de les persones que coneixen el nostre país l’única cosa que saben d’Andorra és que és el país més conservador d’Europa quant a les seves pràctiques respecte a l’avortament i és una gran vergonya internacional”, va afirmar sense embuts.

La formació de nova creació també proposa canvis electorals perquè en les eleccions generals a les llistes territorials “es voti directament per les persones”, amb un sistema de llistes obertes, i que a les eleccions comunals l’elecció sigui “proporcional”.

Així mateix, Escalé va defensar la recuperació de “les assemblees magnes, que abans de la Constitució reunien representants del Consell General, dels comuns i ciutadanes i ciutadans amb coneixement de la matèria que s’hi tractava”, i va anunciar que des de la formació volen presentar “una proposició de llei dels quarts” que desenvolupi la institució.

El discurs del candidat de Concòrdia també va servir per evidenciar els dubtes del grup amb l’acord d’associació amb la UE. Sense posicionar-s’hi en contra, Escalé va remarcar que “per jugar la partida la Unió Europea ens demana que ho fem amb les mateixes cartes”, però “som conscients que les normes del joc estan pensades per a estats molt més grans que el nostre”.

EL PS VEU "MOLTS PUNTS EN COMÚ" AMB CONCÒRDIA

El PS veu “molts més punts en comú que diferències” amb Concòrdia. Així ho va afirmar ahir la presidenta del grup, Judith Salazar, després del discurs d’Escalé, sobre el qual va valorar el llenguatge inclusiu, la necessitat de reformar el sistema electoral i el posicionament amb l’avortament, entre d’altres qüestions. “Compartim gran part del seu discurs d’investidura”, va indicar Salazar tot i demanar “més concreció” en algunes qüestions a Escalé per poder posicionar-se. En l’únic punt en què no es van trobar va ser en els dubtes amb Europa. En aquest sentit, Salazar va agafar el guant d’Espot amb la proposta de dos pactes d’Estat. Per al pacte referent a l’acord d’associació, Salazar va reconèixer a Espot que estan convençuts de la seva necessitat, i va avançar que “si som capaços de reconduir” el que va anar malament la legislatura passada “ens hi trobaran”. També, va afegir, amb el de les pensions, sempre que la reforma es piloti des del Consell General, tal com ja es va començar a fer durant la legislatura passada. Per part d’Andorra Endavant, la presidenta del grup, Carine Montaner, va etzibar a Escalé que “el temps dirà si és un home d’Estat que pensa en el futur del país o és un home polític que pensa a guanyar les eleccions”. Dirigint-se a Espot, va alertar-lo que “farem de contrapoder”, i va recordar-li que “la confiança es guanya a poc a poc i amb accions, i no amb paraules”.

tracking