allotjaments turístics
L'AEAT creu que la moratòria no resol la falta d'habitatge de lloguer
Ruiz recorda que la població no està disposada a viure en zones molt allunyades
L’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT) considera que l’anomenada moratòria de la construcció que va decretar el Govern no contribuirà a la resolució de la problemàtica de la manca d’habitatge. I és que la majoria dels apartaments del sector es troben situats en indrets que estan molt allunyats de les parròquies centrals on no hi ha alguns dels serveis essencials, motiu pel qual l’entitat dubta que es puguin destinar a habitatges per a la població resident.
Així ho va explicar el president de l’AEAT, Àlex Ruiz, quan se li demana pels arguments que ha utilitzat l’associació per oposar-se a la iniciativa de l’executiu en la demanda que ha interposat a la Batllia perquè presenti un incident de constitucionalitat davant del Tribunal Constitucional (TC). Segons va assenyalar Ruiz, amb la mesura el Govern vol que s’alliberin habitatges que estan destinats a un ús turístic perquè vagin al mercat de lloguer, però va insistir que aquesta “no és la solució a l’habitatge” perquè la majoria dels allotjaments turístics estan molt lluny “i les persones no estan disposades a fer cada dia vint minuts de cues”. “S’equivoquen si creuen que els apartaments turístics es reconvertiran en pisos de lloguer. La gent descarta anar a viure a les parròquies altes per la incomoditat que suposa en desplaçaments”, va afegir Ruix.
L’AEAT s’ha oposat des del primer moment a la moratòria perquè preveu que es perdi la llicència d’ús turístic quan hi ha una compravenda. I és que, segons l’associació, la nova normativa no tan sols els perjudica, sinó que també atempta contra el compromís que va adquirir el Govern que les llicències per als apartaments turístics serien per a tota la vida, quan el cert és que ara els canvien les regles del joc. D’aquesta manera es posarien en perill les més de 2.800 llicències que es van atorgar. En aquest sentit, Ruiz recorda que el 2017 els propietaris d’apartaments turístics van haver de fer inversions “importants” per realitzar les reformes que els permetessin l’adaptació a la nova llei. “Hem anat a la Batllia perquè pensem que és una mesura inconstitucional perquè el que no podem és anar cap enrere; ens van prometre unes llicències per a tota la vida”, va manifestar el president de l’AEAT. La intenció de l’associació és que sigui el TC qui dirimeixi aquesta qüestió amb el seu pronunciament i procedeixi a aturar la mesura. A l’entitat no li preocupa tant que durant dos anys no s’atorguin més autoritzacions, sinó el fet que es perdi la llicència d’ús turístic quan hi ha una operació de compravenda, que suposa que anirà disminuint l’oferta que hi ha en aquests moments. El Govern preveu elaborar durant els dos anys de moratòria un estudi sobre la capacitat turística del país.