REPORTATGE

Estafadors a la web de 'Ferrariman'

Un portal web de classificats retira, avisat per la policia, un anunci que oferia la clonació de tot tipus de documents, una estafa molt recurrent a internet.

L'anunci que va estar unes hores publicat.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La policia va alertar dimecres a la tarda un portal web andorrà de classificats de la publicació d’un anunci en què s’oferia la clonació de tot tipus de documents, com ara passaports, DNI, diplomes, certificats de casament, títols universitaris i qualsevol document oficial.

L’anunci anava acompanyat d’un número de telèfon amb prefix del Regne Unit i el cost de la feina, 600 euros. La policia va verificar que havia estat publicat a les quatre de la matinada i els responsables de busco.ad –el propietari és l’empresari Xavier Caballol, conegut a internet com a Ferrariman– van retirar-lo tan aviat com van ser alertats pel departament de delictes tecno­lògics.

Des del cos es va precisar ahir que aquests intents d’estafa són molt habituals i que passa també en altres tipus de web del mateix estil i d’altres països.

Des de la policia es va assenyalar que normalment els moderadors de continguts dels portals es van trobant aquests anuncis i els retiren tan aviat com són detectats als mateixos portals.

Són situacions habituals en portals de classificats, on és el suposat anunciant i no el portal qui publica l’anunci. Pot passar en aquest cas, com també passa en aplicacions populars de compravenda o, fins i tot, en portals immobiliaris reconeguts. Quan els gestors dels portals detecten els anuncis, els despubliquen immediatament perquè són els primers interessats que no hi apareguin. Pel que fa al modus operandi, els falsos anunciants posen números de contacte estrangers i ofereixen productes o serveis de valor no gaire elevat.

Per fer la transacció, fan sortir el possible client de la plataforma i busquen altres canals per comunicar-s’hi. Segons la policia, demanen els diners per transferència bancària, pagaments amb criptomoneda o altres mètodes que dificultin el rastreig. Es tracta d’anar provant fins que algú pica i paga. Òbviament, un cop s’ha efectuat l’abonament els estafadors tanquen el contacte sense complir amb el compromís.

Per garantir la confiança de la víctima, el ciberdelinqüent envia una fotografia com a exemple de com seria el suposat certificat. A la fotografia s’observa un certificat aparentment legal que el ciberdelinqüent ha pogut obtenir de manera il·lícita. Els estafadors faciliten fins i tot instruccions per fer el pagament en bitcoins. I en cas que la víctima faci el pagament, les garanties que arribi a rebre el certificat fals són nul·les.

Fa anys va ser desarticulada una organització criminal dedicada a falsificar documents, amb la detenció de 46 persones a 11 ciutats espanyoles. Els tentacles de la trama arribaven fins a l’ambaixada de Ghana, on dos treballadors s’encarregaven de facilitar tot tipus de documents.

tracking