formació del govern

Ubach completa la 'cúria' d'Espot

Maria Ubach i Xavier Espot.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El nucli més proper al cap de Govern dels propers quatre anys està tancat. El recent investit ha aconseguit retenir qui ha sigut fins ara ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que s’incorporarà a la cúria de secretaris d’Estat que depenen directament d’ell per aportar els seus coneixements en matèria de relacions internacionals en un moment en què els vincles amb els països de la UE seran claus per culminar l’acord d’associació. Landry Riba seguirà liderant les negociacions amb la Comissió Europea com a secretari d’Estat d’Afers Europeus, mentre que la figura d’Ubach es visualitza com una peça complementària de cara a la resta de socis europeus. Dues peces que hauran d’encaixar amb Imma Tor, que entra a l’executiu com a màxima responsable de la diplomàcia.

Durant el debat d’investidura Espot ja va posar en valor “la finestra d’oportunitat” que s’obrirà a partir de l’1 de juliol quan Espanya assumeixi la presidència de la Unió. Una situació que podria ser favorable per accelerar les negociacions i garantir que Andorra pugui obtenir un bon acord que respecti les especificitats del Principat. D’aquesta manera, es pot tenir un document tancat abans del 2024, ja que la presidència espanyola finalitza el 31 de desembre d’enguany.

CANVI DE RESPONSABILITATS

La nova estructura de poder dis­senyada per Espot que alterarà les competències ministerials també afectarà d’altres carteres a banda d’Exteriors. Les responsabilitats de Marsol queden retallades, ja que no portarà la gestió del transport –aspecte que fins ara penjava d’Economia, on hi havia Jordi Gallar­do–, ja que les assumiràs la secretaria d’Estat de Transició Energètica, Transport i Mobilitat, encapçalada per David Forné, que depèn del cap de Govern. Per contra, l’excònsol de la capital liderarà les polítiques d’igualtat. Els canvis també afecten la cartera que liderarà Guillem Casal, com a ministre d’Agricultura i Medi Ambient. Fins ara el control de FEDA depenia del seu ministeri, però amb l’aparició i competències atribuïdes al departament de David Forné les responsabilitats sobre la parapública queden a les seves mans. L’últim ministeri que veurà retallades les atribucions és el de Turisme i Comerç, que liderarà Jordi Torres. A falta de veure com es concreten els darrers detalls, la situació amb Andorra Telecom serà similar a la de FEDA. L’operadora deixarà de dependre de Torres i les competències es transferiran a la nova secretaria d’Estat de Digitalització i Telecomunicacions, que comptarà amb Marc Rossell com a màxim responsable.

El sanedrí del qual s’ha envoltat Espot també preveu que la que fins ara era responsable de comunicació, Creu Rosell, s’integri a l’equip del gabinet del cap de Govern. Estarà sota la tutela de la fins al moment ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, que dirigirà el departament.

tracking