formació de l'executiu
Espot serà el president de FEDA i d'Andorra Telecom
Els canvis en l’estructura de poder del nou Govern arriben a la cúpula de les parapúbliques, que deixaran d’ocupar dos ministres com fins ara
La reestructuració que impulsa Xavier Espot en el repartiment de competències del nou Govern que prendrà possessió dimecres vinent arriba fins a la cúpula de les parapúbliques més emblemàtiques. La presidència d’Andorra Telecom i FEDA deixaran d’estar en mans dels ministres de torn, com ha estat sempre, i passarà a ostentar-les el mateix cap de Govern. Aquesta és la conseqüència de la cúria que ha confeccionat al seu voltant amb el nomenament de quatre secretaris d’Estat i Sílvia Calvó com a cap de gabinet. La irrupció de Marc Rossell i David Forné en posicions claus dins de la nova estructura de poder ha capgirat el repartiment tradicional de responsabilitats. El primer com a responsable del departament de Digitalització i Telecomunicacions, ocuparà un lloc destacat en la gestió de l’operadora, i el segon, com a secretari d’Estat de Transició Energètica, el mateix sobre la companyia d’electricitat, en detriment de les carteres que la legislatura passada les tenien assignades. Ara bé, el fet que no tinguin el rang de ministres a la pràctica impossibilita a Rossell i Forné ocupar la presidència de les parapúbliques, per la qual cosa les assumirà directament el cap de Govern. La decisió no ha estat gaire ben rebuda pel ministre Jordi Torres, que des de la dimissió de Jordi Alcobé a final del 2016, durant el segon Govern de Toni Martí, era al capdavant d’Andorra Telecom.
La joia de la corona
El control de l’operadora de telefonia ha estat des de sempre un dels llocs més cobejats entre els ministres. Que s’ha incrementat a mesura que les telecomunicacions han guanyat pes específic a nivell econòmic i social. Altament rendible per operar en monopoli, els ingressos per roaming i unes tarifes inexportables, el control de l’empresa dona al seu titular unes porcions de notorietat i poder destacables entre els ministres. Per trobar l’últim exemple de com és de desitjada la presidència d’Andorra Telecom, només cal remuntar-se al 2015, quan Martí va prometre el mateix ministeri a Alcobé i Torres. Ordenament del Territori ha estat des de sempre qui controlava l’STA i quan Alcobé va haver de cedir la cartera va posar com a condició mantenir-ne la presidència, que va quedar assimilada a Economia. “Anomalia” que va quedar esmenada amb la renúncia obligada del titular. Una situació similar es va produir durant el primer Govern d’Espot, quan Torres va passar a liderar Turisme. Igual que Alcobé es va assegurar que la companyia continués sota la seva tutela tot i canviar de ministeri. No n’estarà al capdavant, però sí que formarà part del consell d’administració, en què hi haurà Marc Rossell –que abans estava a FEDA–, en substitució de Cesar Marquina i Marc Galabert, respectivament.
Les circumstàncies de Guillem Casal, que com a titular d’Agricultura i Medi Ambient li correspondria la presidència de FEDA, són diferents. És inqüestionable que el control de la companyia elèctrica era un dels punts més forts de la cartera que liderarà, i més en un moment on la guerra d’Ucraïna ha posat de manifest les mancances de la cadena de subministrament d’energia. Ara bé, en cap moment ha manifestat queixes per la decisió d’Espot, del que abans de les eleccions n’era el cap de gabinet. El fet que Sílvia Calvó, la presidenta de FEDA, sigui persona de màxima confiança de líder de DA, referma la seva posició com a responsable últim de l’elèctrica. Casal si que formarà part del consell d’administració i també David Forné.
SOUQUE I MAS SÓN LES CANDIDATES D'ACCIÓ PER AL MINISTERI D'AFERS SOCIALS
El posicionament d’Acció és diametralment oposat al de Liberals pel que fa a la relació amb els demòcrates després del resultat de les generals. Mentre que els deixebles de Cabanes se senten traïts perquè diuen que DA no ha complert les condicions del pacte preelectoral, la formació liderada per Judith Pallarés no ha exigit cap contraprestació pel suport de Marc Magallón al Consell General. El que no significa que renunciïn a ocupar un ministeri si Espot els ho proposa. Com ha passat amb Ferran Costa, que per raons personals ha declinat posar-se al capdavant d’Afer Socials (ara a seques). Però alhora el partit ha deixat dos noms sobre la taula “disponibles i disposades” a ocupar el càrrec. L’experta en diplomàcia europea i número dos de la llista Noëlia Souque i la treballadora del ministeri en qüestió Laura Mas. Com reconeixen des d’Acció, les opcions són mínimes i donen per descomptat que el ministeri serà per a DA, amb la qual cosa hi haurà Govern monocolor.
VANESSA ARROYO SUBSTITUEIX A MARC PONS COM A GERENT DE L'AR+1
El patronat d’Andorra Recerca + Innovació va nomenar ahir el substitut de Marc Pons, que deixa el càrrec per traslladar-se a l’estranger. L’escollida després d’un procés professional de selecció per ocupar el càrrec de director gerent és Vanesa Arroyo, fins ara coordinadora de la mateixa entitat. Arroyo és biotecnòloga amb màster en gestió de la innovació i l’emprenedoria.