afers socials

Les empreses hauran de justificar el biaix de gènere a les plantilles

Les companyies de més de 50 treballadors hauran de fer un pla d’igualtat

Uns operaris treballant en una construcció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses que tinguin un 60% de la plantilla d’un dels dos gèneres es consideraran “masculinitzades” o “feminitzades”. Així ho detalla la guia per a la implementació dels plans d’igualtat, els quals les companyies del Principat amb més de 50 treballadors estaran obligades a realitzar. Segons es desprèn d’aquest manual –presentat ahir pel ministeri d’Afers Socials–, les empreses que tinguin aquest biaix de gènere hauran de detallar els motius pels quals es produeix la situació en el seu pla. De fet, el document detalla com realitzar la diagnosi de l’empresa i fer-ne l’informe de situació, un apartat que ha d’incloure, a més de la informació general de la plantilla i les seves condicions de treball, com es realitza el procés de selecció i contractació del personal, com es promocionen els diferents treballadors dins de la companyia o les retribucions dels empleats, a més de l’exercici dels drets de conciliació de la vida familiar i laboral, entre d’altres. Això implica, per exemple, explicar en quins casos s’ofereix mitja jornada i si és un home o una dona qui té aquest horari.

D’altra banda, s’haurà de dedicar un apartat a la prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe, detallant si s’han produït casos, per quins canals s’han assabentat o el nivell de coneixement del protocol d’aplicació per part dels treballadors.

Negociar amb els empleats

La guia presentada també recorda a les empreses que l’elaboració dels plans d’igualtat s’han de realitzar de forma negociada amb els treballadors, ja sigui mitjançant el representant sindical –en el cas que hi hagi un comitè d’empresa– o amb l’elecció d’un treballador per a la tasca. Entre les dues parts s’haurà de crear un comitè de negociació el qual ha de ser paritari entre treballadors i empresa.

L'ANÀLISI

Informació general

S’haurà de detallar el nombre de treballadors de cada sexe, la seva antiguitat, l’edat o els estudis.

Contractació

En el pla d’igualtat s’haurà de detallar com fer per garantir les mateixes oportunitats a totes les persones que opten a un procés de selecció.

Horari

També caldrà analitzar per quines casuístiques diferents treballadors compten amb diferents horaris o jornades reduïdes.

Promoció interna

En l’estat de la qüestió de l’empresa caldrà especificar quins són els procediments per promocionar un treballador dins de la companyia.

Assetjament

L’empresa també haurà de detallar si ha tingut casos d’assetjament, en quin moment es va tenir constància del cas i el grau de coneixement dels treballadors del protocol d’acció.

tracking