afers exteriors

Senadors pregunten al govern gal sobre la situació de Mendoza

Dos membres de la cambra l’interpel·len respecte a la presidenta d’Stop Violències

La presidenta d'Stop Violències davant la Batllia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos senadors francesos, la representant per la Vall del Marne i membre del grup Comunista, Republicà i Ciutadà, Laurence Cohen, i el representant per l’Aude i membre del grup Socialista, Ecologista i Republicà, Sebastien Pla, han presentat dues preguntes en què demanen a la ministra d’Europa i Afers Exteriors francesa, Catherine Colonna, que es posicioni sobre la situació judicial de la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés. Aquestes dues preguntes s’uneixen a la presentada recentment per la diputada del grup de la França Insubmisa a l’Assemblea Nacional pels Alts Pirineus, Sylvie Ferrer, en què també preguntava a la ministra sobre Mendoza.

Les preguntes dels senadors tenen un redactat similar, però la de Cohen és més contundent. Comença explicant que la presidenta d’Stop Violències, “molt activa i compromesa, defensa els drets fonamentals de les dones i les nenes a Andorra”, i recorda la intervenció que va fer “denunciant la prohibició total de l’avortament al Principat”, durant una sessió organitzada l’octubre del 2019 pel Comitè de les Nacions Unides per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona. “Per la seva intervenció en aquestes trobades internacionals, ara se l’acusa d’un delicte contra el prestigi de les institucions, i pot ser multada amb un màxim de 30.000 euros i tenir antecedents”.

Segueix indicant que, “no obstant això, cal recordar que esmentar la situació dels drets de les dones al propi país no és un delicte i representa la finalitat mateixa d’aquestes trobades internacionals, perquè els drets de les dones progressin en tots els països i en tots els àmbits”.

Assenyala que el president francès és Copríncep d’Andorra, i és per això que “té una responsabilitat i pot tenir un paper a l’hora d’aconseguir l’abandonament del procés contra ella”.

“En línia amb la diplomàcia feminista recolzada per França”, els dos senadors li pregunten “com es vol posicionar França per garantir realment el dret a la defensa dels drets humans, i més concretament els drets de les nenes i les dones, així com el dret a la llibertat d’expressió”.

També els agradaria saber “quines accions pretén fer França per donar suport als activistes d’arreu del món que són atacats regularment per les seves accions i lluites a favor dels drets humans”.

tracking