composició del govern
Espot s'autoimposa activar els pactes d'Estat com a prioritat
Assegura que escoltarà “la veu de les dones” per assolir la igualtat efectiva
“Ja m’ho autoimposo jo: no tindrem 100 dies de gràcia”, va assegurar ahir al matí el cap de Govern, Xavier Espot, just després de sortir de Casa de la Vall, on instants abans havia jurat la Constitució i encetat el segon mandat de manera oficial al capdavant de l’executiu. El líder taronja va deixar clar que els tres pactes d’Estat que va proposar durant el debat d’investidura –Unió Europea, pensions i salut– seran de les primeres qüestions que abordarà, ja que “com més aviat tinguem conformat aquest instrument més aviat podrem començar a prendre decisions”. De fet, el cap de Govern, que va apuntar que encara no ha contactat amb les forces extraparlamentàries com, per exemple, Liberals o terceravia, va remarcar que “ens hem de posar a treballar des de demà per intentar assolir o complir amb bona nota tots aquests reptes de la legislatura; molts d’ells passen per la consolidació d’aquests pactes d’Estat”.
Uns reptes que va llistar en el discurs de jurament davant dels consellers generals i de les autoritats assistents, en què va afirmar que “em faig ressò de la veu de les persones que tenen dificultats per trobar un habitatge a preu assequible, o que pateixen per si els seus fills podran trobar-lo. I la veu dels joves que volen poder treballar i desenvolupar una carrera professional al seu país, que els ha de donar oportunitats més enllà dels sectors d’activitat tradicionals que ja coneixem. També la veu de les persones grans que aspiren a una vellesa digna; la veu de les dones –la veu potent de la meitat de la població– que volen avançar cap a la plenitud dels seus drets i de la igualtat efectiva”. Preguntat per la premsa, el demòcrata va apuntar que amb les seves paraules havia “intentat llistar aquells grans reptes que tenim plantejats com a societat i aquelles inquietuds i anhels que té bona part de la ciutadania”. Reptes coneguts com els de la UE i l’habitatge, però també “la qüestió d’aquesta meitat de la població que són les dones per intentar donar-los més i més drets per tal de poder assolir la igualtat efectiva”, va destacar Espot. Així, el líder de l’executiu va insistir que la qüestió de la igualtat va més enllà de la interrupció voluntària de l’embaràs i va recordar que “hi ha molt camí per recórrer en molts àmbits; tenim un bon instrument legal del qual ens vam dotar la legislatura passada i ara del que es tracta és de desplegar-lo fins a les seves darreres conseqüències”.
Davant d’aquests reptes de país, Espot va reiterar la necessitat de “teixir consensos transversals” amb les forces de l’oposició, i va demanar “adonar-nos que algunes diferències que avui ens semblen insalvables seran jutjades com a poc rellevants des de la perspectiva que només pot donar el pas del temps i de la història”.
ENSEÑAT DEMANA LLEIALTAT AL GOVERN I A L'OPOSICIÓ
El síndic general, Carles Enseñat, va demanar ahir “fer tot el possible” perquè Xavier Espot “des del Govern i nosaltres des del Consell” mantinguin “la voluntat de col·laboració, de corresponsabilitat i de lleialtat institucional” que es va desprendre del debat d’investidura. Una intervenció que el síndic va realitzar just després del jurament de la Constitució del cap de Govern i que va tenir referències a la trajectòria política d’Espot. “El Consell General, com a representant del poble andorrà, ha volgut encomanar-vos la governació del país durant quatre anys més. La responsabilitat és gran; alguns podrien dir que és una responsabilitat absoluta”, va asseverar Enseñat, que va afegir que “és una responsabilitat compartida també amb aquelles persones que no han donat suport a la vostra investidura i que assumiran, previsiblement, el rol d’oposició”. A més, el síndic va demanar a Espot que recordi com era en el moment de jurar el càrrec el 2019, així com quan va ser ministre i quan “vau decidir que la vostra vida estaria dedicada al servei públic”.